Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви, че обвинението за импийчмънт ще бъде изпратено на горната камара в понеделник, когато ще започне процесът по импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп, предаде Си Ен Ен.

"Говорих с председателката Пелоси, която ме информира, че обвиненията ще бъдат представени пред Сената в понеделник," заяви Шумър.

Предаването на обвинението за импийчмънта в понеделник би означавало, че процесът в Сената ще започне в 20:00 часа българско време във вторник - освен ако в горната камара не се постигне споразумение, с което процесът да се отложи.

Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл предложи отсрочка до средата на февруари, за да се даде време на юридическия екип на Тръмп да се подготви.

Шумър отхвърли аргумента на някои републиканци в Сената, че процесът за импийчмънт на бивш президент е противоконституционен.

"Сенатът ще проведе процес за импийчмънта на Доналд Тръмп", подчерта той. "Това ще бъде пълен процес. Ще бъде справедлив процес. Но не се заблуждавайте, ще има процес и когато този процес приключи, сенаторите ще трябва да решат дали вярват, че Доналд Джон Тръмп е подбудил въстанието срещу Съединените щати".

Макконъл заяви в петък, че Сенатът трябва да даде на Тръмп "пълен и справедлив процес", за да изгради защитата си за импийчмънт.

"Този импийчмънт започна с безпрецедентно бърз и минимален процес в Камарата. Продължението му не може да бъде недостатъчен процес в Сената, който да откаже на бившия президент Тръмп справедлив процес или да навреди на Сената, или на самото президентство", каза Макконъл. "Републиканците в Сената твърдо вярват, че се нуждаем от пълен и справедлив процес, при който бившият президент да може да се защити, а Сенатът да може наистина да разгледа фактическите, правните и конституционните въпроси, за които става въпрос."