Всички граждани над 11 години, които пътуват до Франция от европейските държави, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди пътуването. Новата мярка важи от днес.

Тя не се отнася до работещите по границата, или влизащите в страната със сухопътен транспорт - с автомобил, автобус или влак.

Всеки трябва да представи декларация при качване в превозното средство, че няма симптоми на COVID-19, както и че няма информация да е бил контактно лице в последните 14 дни. 

Пътуващите до Франция трябва да останат и една седмица под карантина, след което се прави втори PCR тест.

Трети локдаун?

Според местния "Журнал дьо диманш", властите в страната готвят да обявят нови ограничителни мерки и трети по ред локдаун, съобщава БТА.

Въвеждането на новия локдаун се свързва със стремителните темпове на разпространение във Франция на британския вариант на вируса и на новия щам, регистриран в Южна Африка. Очаква се обръщение на президента Еманюел Макрон в сряда след насроченото заседание по въпроса на Съвета по отбраната, пише вестникът.

Според вестника този път мерките могат да бъдат по-меки, защото населението вече трудно понася действащите ограничения. Възможно е да се разреши на магазините, които не продават стоки от първа необходимост, да работят по няколко часа на ден. В интервю за "Журнал дьо диманш" министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер съобщи, че в случай на въвеждането на нови мерки училищата ще продължат да работят.