Помощта, която властта обеща като подкрепа на средните предприятия в страна още по време на първия частичен локдаун от март и април, все още не е усвоена. Това заяви днес пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той коментира актуалното състояние на бизнеса и забавения внос на ваксини. 

По думите му обещаните грантове от 30 до 150 000 лв. все още не са изплатени дори и за тези предприемачи, които са кандидатствали и са одобрени. Става дума за тези бизнеси, които отчетоха спад с над 20% от продажбите си. Именно това бе условието за кандидатстване. 

"За средните поне има яснота и класиране и се знае кой ще получи някога. Докато за малките не е стартирала още мярката", изтъкна Велев.

"Една година вече ще стане закъснение. Това закъснение, което беше в началото, то не може да бъде наваксано. Постоянното отлагане на компенсирането на тези компании може би ще доведе дотам, че няма да има кого да се компенсира. И това, че се пазят работните места по мярката 60/40, всъщност тези работни места ще изчезнат, защото ще бъдат затворени предприятията и те няма да има къде да се върнат", допълни Велев.

В същото време той критикува тежко и управленските решения на екипа, който отговаря за оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Според председателя на АИКБ в техните действия вече трета година няма нищо, което реално да подкрепи иновациите и конкурентоспособността. 

"Сега предстоят избори и всички ще обещават големи заплати, но заплатите се изработват – за да растат заплатите, доходите, стандартът, трябва да има инвестиции, а нищо за подкрепа на инвестициите в последните години не се прави."

Вместо средствата по ОПИК да насърчават инвестициите, те се използват за подкрепа на ликвидността в кризата срещу коронавируса. Това пренасочване на средства в средносрочен план лишава икономиката от подкрепа на конкурентоспособността, което е недалновидно, допълни Васил Велев.

Той отново повтори, че за подкрепа в кризата трябва да се ползват бюджетни средства, а тези от Европа по ОПИК - за изпълнението на техния първоначален смисъл. 

Междувременно Велев даде и една екзотична идея - да се даде възможност на бизнеса да участва в процеса по внасяне на ваксини, да има право ги прилага и така да се задвижи по-ефективно и по-бързо ваксинирането в цялата страна. 

"Ние нямаме регистрирани ваксини, които се използват в цял свят, но в Европа, кой знае защо, не бързат да се регистрират. Руски, китайски ваксини. Ако всички, които вършат работа, се регистрират и има свобода за техния внос и прилагане, този процес би могъл да бъде ускорен значително. И по линия на нашите контакти, които бизнесът има, със свои партньорски организации от тези страни."

Статистиката ще покаже, че заболеваемостта през 2020 г. е била по-малка от тази през 2019 година, посочи още Васил Велев. Това по думите му означава, че бизнесът е успял да създаде подходящите условия, добра хигиена и да реорганизира работния процес, така че хората в индустрията да работят.

"Затова за нас е странно, че в бюджетната сфера, където се очаква хората също да работят, те  нито искат да работят присъствено, нито искат да се ваксинират. Трябва да изберат едно от двете."