И втората руска ваксина - "ЕпиВакКорона" - е одобрена за финалната трета фаза на тествания и се хвали със 100% ефективност при първите две фази, съобщиха руските медии.

"ЕпиВакКорона" е пептидна ваксина, при която фрагменти от "шипчестия" протеин на SARS-CoV-2 са прикрепени към носещ протеин. Тези фрагменти се наричат пептиди. Влизането на "шипчестия" протеин е основният начин за предизвикване на имунна реакция - повечето ваксини до момента ползват този подход, просто с различен метод на пренасяне до клетките ни.

Според ранните данни от първите две фази втората ваксина е 100% ефективна, но с една уловка - при тест на 100 души. Това е нивото на тестове, които се правят основно за да се установи безопасността за по-нататъшни експерименти. Те потвърждават, че ваксината работи, но не и каква е реалната й ефективност.

В момента се провежда тест на близо 3000 души, който включва и плацебо група. А последната трета фаза ще бъде с над 30 000 души, каквито бяха и тестовете на Moderna, Pfizer и първата руска ваксина - "Спутник V". Тя е векторна, използва за пренасяне на "шипчестия" протеин аденовирус, подобно на ваксината на AstraZeneca.

Тестовете в първа фаза при нея вече текат, ваксинират се 30 хил. души. При междинни данни от 22 хил. души тя показваше 91% ефективност. Данните от първите две фази бяха публикувани след време и критикувани от различни учени по света за неточности. Руските изследователи защитиха труда си в журнал.

Десетки държави по света обаче поръчват ваксината, която е много достъпна в сравнение с тези на Pfizer и Moderna. Сред тях е държава членка на ЕС - Унгария, и още Алжир, Аржентина, Беларус, Боливия, Бразилия, Китай, Египет, Индия, Казакхстан, Мексико, Непал и Палестина. Руската традиция в производството на ваксини е известна в целия свят - бившият СССР е един от световните лидери в областта.