Временният посланик на Северна Корея в Кувейт избяга в Южна Корея. Това съобщи южнокорейски депутат, цитиран от Ройтерс.
Рю Хьон-у ръководеше посолството на Северна Корея в Кувейт, откакто бившият ръководител на мисията Со Чан-сик беше изгонен след резолюция на ООН от 2017 г. за ограничаване на севернокорейските задгранични дипломатически мисии.
По думите на Те Йон-хо, който беше заместник-посланик на Северна Корея във Великобритания, преди да се установи през 2016 г. в Южна Корея, а през миналата да бъде избран за южнокорейски депутат, Рю е избягал в Южна Корея през септември.Те Йон-хо добави, че Рю е зет на Джон Ир-чун, който някога завеждаше бюро на Корейската трудова партия, отговарящо за управлението на тайните сметки на семейство Ким, наричано "Стая 39".
Кувейт беше важен източник на чужда валута за Пхенян, който изпращаше там хиляди работници, основно по строителни проекти, припомня агенцията.
Националната разузнавателна служба на Южна Корея не пожела да коментира информацията за избягалия дипломат.
Бягството на Рю може да е признак, че севернокорейският елит, който укрепваше властовата база на Ким Чен-ун, може бавно, но сигурно да се отдръпва от него, заяви Те. Рю е избягал няколко месеца, след като Джо Сон-гил, който беше временен посланик на Северна Корея в Италия, изчезна от посолството на Северна Корея в Рим заедно със съпругата си и се появи в Южна Корея.
Пред Ройтерс Те Йон-хо заяви още, че знанията и опитът, които самият той е придобил за външния свят като дипломат, са породили разочарование у него и семейството му и той е решил да "даде свобода" на децата си и призовава и другите севернокорейски официални лица да последват неговия пример.

"Искам да кажа на колегите си по света и на севернокорейските елити, че има алтернатива на Северна Корея и вратата е отворена", заяви Те.

БТА