Индийската столица Делхи беше разтърсена днес от сблъсъци между полицията и земеделци, протестиращи против законодателство, което либерализира пазара на продукцията им, предават световните медии.

След преговори властите разрешиха на протестиращите да влязат в столицата с тракторите си, като им определиха маршрути в покрайнините. Някои от тях обаче се отклониха от маршрутите, разрушавайки полицейските заграждения, и се насочиха към центъра, където се провеждаше годишният парад за Деня на републиката.

Силите на реда трябваше да употребят сила и сълзотворен газ, а демонстрантите караха машините си срещу тях с очевидното намерение да газят полицаи. Те проникнаха дори в историческия "Червен форт", имперска резиденция от XVII век в центъра на столицатаq и развяха знамена над стените ѝ.

 

 

Десетки хиляди протестиращи лагеруваха около Делхи от ноември и не се разотидоха дори след като правителството на националиста Нарендра Моди им обеща да забави приемането на законите. 

Те премахват правителствения контрол върху цените на земеделските продукти и предполагат производителите да се договарят за тях пряко с търговците. Досега земеделците можеха да използват като коз в това договаряне наличието на държавни закупчици, които изкупуват стоката им по фиксирана цена, ако търговецът на свободния пазар им предложи по-ниска.

Половината от трудоспособното население на Индия е заето в земеделието, което дава една шеста от брутния вътрешен продукт. 

Би Би Си отбелязва, че държавата щедро субсидира земеделците, освобождава ги от подоходен данък и застраховка на реколтата, гарантира им минимални цени за 23 култури и редовно им опрощава дългове.