Талантливият британски режисьор Пол Грийнграс започва подготовка за снимките на новия филм по романа на Джордж Оруел "1984", съобщи сайтът Deadline.  

Спокойно можем да кажем, че в качествата на проекта не може да има и най-малко съмнение. Пол Грийнграс се е доказал като майстор на интелигентния съспенс в политически ангажирани филми, сре които "Кървава неделя", "Превъзходството на Борн", "Ултиматумът на Борн", "Полет 93" (номинация за "Оскар" за най-добър режисьор) и "Капитан Филипс" (номинация за "Златен глобус" за най-добър режисьор). Така че разтърсващата антиутопия на "1984" на англичанина Оруел няма да му се опре и трябва да очакваме наистина качествен продукт.

С производството на филма са се заели от компанията Sony Pictures, а продуцент ще бъде носителят на "Оскар" за "Няма място за старите кучета" Скот Рудин. Сценария пише британският драматург Джеймс Греъм, по-известен с работата си в театъра. Актьорският състав тепърва ще се уточнява.

Романът на Джордж Оруел е екранизиран неведнъж. На основа на "1984" са снимани телевизионни филми, както и две ленти на голям екран - през 1956 и 1984 г.

Кратка история: книгата "1984" е публикувана за пръв път през 1949 г.  Оригиналното заглавие е "Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта" (Nineteen Eighty-Four). Романът е антиутопия и се смята за един от основоположниците на жанра. Събитията в него се развиват в тогавашното бъдеще - през 1984 г., след последната ядрена война. Главен герой е човек на име Уинстън Смит, който се опитва да се противопостави на установения тоталитарен режим на партията на Големия Брат, който следи всеки и вижда всичко.

В този ред на мисли разбираме защо книгата не е издавана в България до 1989 г., както и откъде идва името на тв предаването "Big Brother", от което някои хора напечелиха купища пари.