Минути след като се разбра, че здравният министър проф. Костадин Ангелов и ресторантьорският бранш са се разбрали за отварянето на обектите от 1 март, стана ясно, че всъщност преговорите въобще не са водени с двете големи асоциации - Българска асоциация на заведенията и Съюза на заведенията в България, чиито представител е всеизвестният вече Ричард Алибегов. 

Разцепление сред собствениците на заведения се очерта, след като след поредна среща между представители на бранша и здравния министър Костадин Ангелов беше съобщено, че има договорка ресторанти, кафенета и т. н. да отворят на 1 март.

Оказва се, че от правителството са говорили само с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и именно и само с тях е постигната договорката. От СЗБ и БАЗ, които са най-гласовитите защитници на сектора от началото на пандемията и са организациите, които успяха да си издействат намалена ставка на ДДС, реагираха моментално във фейсбук. Като повториха призива си за протест и "марш към свободата", обявени за 27 януари.

"Всички утре (27 януари) в 12 пред Министерски съвет!
СЗБ и БАЗ НЕ са участвали в никакви преговори! Не сме се договаряли за нищо! Коя организация е преговаряла?!?! Отговаряме: Асоциацията на хотелиерите!!!
Нашето искане е заведенията да отворят на 01.02.2021 година",
написаха те. 

Видео от изявлението на БАЗ и СЗБ, откъдето обявиха, че на среща в здравното министерство дори не са и канени, можете да видите тук.

Така единственото ясно нещо е, че готвеният за утре мащабен протест ще остане. Има обаче и още нещо. Сутринта Алибегов обяви пред бТВ, че СЗБ и БАЗ се отказват от идеята да отворят протестно и против наредбата на здравния министър своите обекти на първи февруари. След последните събития обаче, той е категоричен, че такива радикални действия са отново на масата. 

Припомняме, че по-рано през деня по време на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов поиска от Ангелов да се срещне с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове и да обсъдят възможните решения за бранша.

Именно след това искане на Борисов, дойде и информацията за постигнатото съгласие. 

"По-голямата част от въпросите за решаване обаче са по-скоро икономически и не са за разговор с министъра на здравеопазването. Ние се разбрахме, че ще имаме неговата подкрепа във връзка с предстояща среща с икономическия екип на премиера и самия него", казаха след разговорите от БХРА.

Министърът се ангажирал, че до края на януари ще бъдат изплатени всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения.

По думите на ресторантьорите, които са присъствали на днешната среща, не е коментиран планираният за утре протест на представители от бранша. Те настояват всички собственици на затворени заведения да бъдат компенсирани. 

Става дума за обещаните обезщетения с процент от оборота за месеците, в които обектите не работят. Преди няколко дни стана ясно, че вече близо 3 месеца тези пари не са изплатени, а едва в края на миналата седмица са започнали превеждането на парите за служителите. 

Днес на заседание на правителството икономическият министър Лъчезар Борисов увери, че мярката, която по изключение се администрира от НАП, вече е в ход и в момента се изпълняват нарежданията към бизнес. 116 млн. лв. ще получат малко над 8100 компании. Тъкмо пред разплащане били и парите, обещани от първия транш още от локдауна през март. 

Ние коментирахме и уточнихме параметрите - отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост“, казаха от бранша.

Според тях настояването им не било „не кога да отваря и кога да затваря, това не е наша работа“, а искали да ги компенсират, както това става в Европа.

Здравният министър казал, че ще съдейства.

На срещата е бил засегнат и въпросът за отваряне на нощните заведения евентуално от 14 март. Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други - не.