Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е в контакт с 50 компании, работещи по създаването на ваксини срещу COVID-19.

Това заяви изпълнителният директор на ЕМА Емър Кук пред евродепутати от Комисията по околната среда, обществено здраве и безопасност на храните.

Сред тези компании е производителят на руската ваксина „Спутник“, каза Кук. Тя обаче уточни, че контактите с тази компания са на етап научни консултации. ЕМА не е получавала от руснаците искане нито за преглед на данните от изпитанията, нито за пускане на пазара.

„От компанията поставиха редица въпроси, свързани с научните консултации. И това със сигурност ще оформи начина, по който ще се действа при оценяването“, каза Кук.

Относно очакваното в края на седмицата одобрение на ваксината на AstraZeneca решението ще бъде взето в зависимост от това колко солидни са научните данни. Не е изключено то да бъде за одобряването на препарата за една конкретна или за една по-широка възрастова група.

Колкото за допълнителната прозрачност по отношение на одобрените досега ваксини на BioNtech/Pfizer и Moderna, Емър Кук очаква публикуване на пълните клинични данни през февруари. Става дума обаче за огромни бази от данни. По тази причина трябва да бъдат редактирани личните данни, а това отнема много време.

Проучванията на ваксините не са имали за цел да покажат дали предпазват от предаване на коронавируса. Ще има възможност това да бъде проверено на по-късен етап, след одобряването.