След първия разговор на новия президент на САЩ Джо Байдън с руския му колега Владимир Путин двете страни се споразумяха да удължат договора "Нов СТАРТ", ограничаващ разполагането на техните ядрени оръжия, отбелязва британският в. "Гардиън", цитиран от БТА днес. 

В същото време Байдън е заел твърда позиция по въпроси, които Тръмп като цяло пренебрегваше - отравянето и ареста на Алексей Навални, кризата в Украйна, руската намеса в президентските избори в САЩ през миналата година, кибератаката срещу агенции на американското правителство и докладите на американското разузнаване, че Русия е предложила на екстремистки групи в Афганистан награди за убийството на американски войници. 

Белият дом подчерта в комюникето си за разговора, че Байдън е показал, че САЩ ще действат твърдо в защита на националните си интереси при действия, заплашващи тях или съюзниците им.

Екипът на Байдън се опитва да заеме по-твърда позиция срещу извършвани от Русия нарушения на човешките права и международните закони, като в същото време се опитва да постигне напредък по споразуменията с Москва за контрол на въоръженията. Двамата лидери размениха официални ноти за удължаване на договора "Нов СТАРТ" само десет дни преди изтичането на срока му.

В изявлението на Кремъл за разговора диалогът между президентите е описан като "откровен и делови" - израз, който често се използва за описание на напрегнати дискусии.

Промяната на курса на американската външна политика вероятно ще се ускори, след като Сенатът потвърди номинацията на Антъни Блинкън за държавен секретар на САЩ. Едно от първите му действия беше да подпише съвместно изявление с други министри от Г-7, осъждащо отравянето и ареста на Навални и масовото задържане на протестиращи и журналисти и отправящо призив към Русия да спазва "националните и международните си задължения", отбелязва в. "Гардиън".

Представителят на САЩ в ООН също обяви рязка промяна с политиката от ерата на Тръмп чрез възстановяването на дипломатическите отношения с Палестинската автономия и подновяването на помощите за палестинските бежанци. Екипът на Байдън е заявявал, че първата му външнополитическа цел ще бъде да възстанови отношенията със съюзници и глобални институции, които бяха нарушени от Тръмп.

Предишният президент на САЩ проявяваше неохота да критикува Русия, въпреки че под натиска на Конгреса неговата администрация наложи санкции на руски лица и предприятия, за да протестира срещу действията на Москва, отбелязва британският в. "Дейли мейл". Тръмп често заявяваше, през кандидат-президентската си кампания през 2016 г. и по време на последвалия мандат, че би било добре САЩ да поддържат по-добри отношения с Русия.

След последния си разговор с Путин на 23 юли Тръмп се оплака, че всички говорят само за Русия, а никой не повдига въпроса за Китай, припомня в. "Вашингтон пост", като отбелязва, че тогава този разговор се проведе след информации, че Москва е предложила възнаграждение за убийството на американски войници в Афганистан. Тръмп обаче заяви тогава, че разговорът му с Путин е бил за други неща и добави, че информацията за предполагаеми руски възнаграждения за убийство на американски военни в Афганистан е "въпрос, за който много хора казаха, че е фалшива новина".

Сега първият разговор на Байдън с руския президент обаче показа, че на най-високото равнище има завръщане към скептичното отношение спрямо действията и мотивите на Русия, подчертава американското издание, като добавя, че изборът на момент за първия разговор между Байдън и Путин беше продиктуван отчасти от календара: договорът "Нов СТАРТ" трябваше да изтече следващата седмица, без договорка за удължаването му.