Над луксозната резиденция край руското черноморско градче Геленджик, която според опозиционера Алексей Навални принадлежи на президента Владимир Путин, наистина има зона забранена за полети, потвърдиха рускита власти. Според тях тя е въведена от съображения за национална сигурност.

Зоната без полети в района на нос Идокапас (близо до Геленджик) е установена със заповед на министерството на транспорта на 24 юли 2020 г. в интерес на граничната безопасност се казва в писмен отговор на руската Федерална служба за сигурност до информационния портал РБК.

Службата обяснява тази мярка с "нарасналата разузнавателна активност на ред съседни държави, в това число - влизащи в блока НАТО" към територията, където се намира гранична застава и граничното управление на ФСБ в Краснодарския край. Административният комплекс на заставата е бил въведен в експлоатация през октомври 2020 година, посочва ФСБ.

Путин отрича резиденцията да е негова или на някого от семейството му. Вчера неговият прессекретар Дмитрий Песков каза, че обектът е собственост на предприемачи, чиито имена смята неправилно да назове.