"За нас няма да представляват трудност организацията, логистиката, охраната на изборните книжа, изборните места и машините."

Това каза днес пред БНТ министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

"Важно е да има доверие към нашите действия. Създаден е вече щаб. Ръководител е главният секретар на Министерството на вътрешните работи, подготвяме необходимите документи за координация с главния прокурор и с прокуратурите по места", каза Терзийски.

Според него няма да бъдат предизвикателство самите избори, а опазването на здравето на хората, участващи в изборните процеси и противоепидемичните мерки.

Както Клуб Z писа, неотдавна бившият вътрешен министър и несменяем шеф на предизборните щабове на ГЕРБ Цветан Цветанов апелира преди изборите да има ротация на шефове на областни дирекции на полицията... ясно защо.

Тази сутрин Терзийски подчерта, че през последните 6 години няма получени сигнали, "че директорите на областните дирекции на МВР оказват някакво влияние с цел ограничаване гласовете на някаква политическа сила" и отбеляза, че докладват при постъпване на сигнали за изборни нарушения.

"Директорите на областните дирекции на МВР са служители с абсолютно богата, дълга и професионална кариера, преминали са през много избори, справяли са се перфектно и това са спекулации", каза министър Терзийски.

Той не пропусна да се похвали с битовата престъпност, като каза, че последните няколко години действията на МВР, които са в изключително тясна координация с прокуратурата, водят до все по-добри резултати.

"Имаме такива случаи - те стават обществено достояние, но знаете ние колко бързо действаме и реагираме за всеки един сигнал, особено за нападения над възрастни хора, при кражби и грабежи", продължи Терзийски.

Дейността на МВР била насочена именно към лицата, които извършват такива противоправни деяния.

"Извели сме т. нар. криминален контингент, който се наблюдава и от униформените служители - това са младши полицейските инспектори, които отговарят за дадена територия или за определени населени места и оперативните работници, които наблюдават активните криминално действащи лица", каза министърът на вътрешните работи.

Министър Терзийски каза, че от 13 март миналата година близо 5000 полицаи са били заразени с коронавирус, в момента на лечение са около 300. Починали са 32-ма души. Заразяването не е задължително да е било по време на изпълнение на служебни задължения, но доста ресурси са отделени за МВР болницата. По думите му процентът на заболелите е сравнително малък.

"В края на миналата година бяха отделени извънбюджетни средства в размер на 7 млн. лв. за закупуване на нова техника и апаратура. В момента започна ваксинацията на лекари - 113 лекари от МВР болница са ваксинирани, около 100 от тях и с втората ваксина", заяви Терзийски.

От думите му се разбра, че приблизително 11 000 служители на МВР ще бъдат ваксинирани, което е около 25%.

"Когато дойдат ваксините и когато дойде моят ред, ще се ваксинирам", категоричен е министърът.

Над 3000 досъдебни производства за неспазване на карантината са образувани от 13 март миналата година до сега, съобщи още той. Присъдите са 697 - за нарушаване на противоепидемичните мерки и забрани.

Христо Терзийски бе категоричен, че няма да има отново затваряне на градовете и изграждане с КПП-та.