Каква е разликата между партийно събрание и културно мероприятие?

Това бе един от въпросите, по които дебатираха депутатите при второто четене на промените в закона за извънредното положение, свързани с регламента, по който ще се проведат изборите на 4 април - в епидемична обстановка.

Дискусията бе предизвикана от предложение на ДПС на партийни събрания на закрито в предизборната кампания да се допуска събиране на хора до не повече от 30% от капцитета на залата. Такъв е режимът за театралните постановки, концертите и киносалоните. Според сега действащите противоепидемични мерки на закрито могат да се събират не повече от 20 души, като изключението е само за културните мероприятия.

"Тези, които ще правят концерти, ще пълнят зали, а тези, които ще правят партийна агитация, ще са 20 души. Да изравним, да не превръщаме всяко партийно събиране в концерт."

Това заяви Хамид Хамид (ДПС). Той бе подкрепен и от Йордан Цонев, който поясни, че противоречието е заложено в противоепидемичните мерки.

"От една страна, не се разрешава събиране на повече от 20 души. Когато има културно мероприятие, се разрешава при 30% от капацитета на залата. Каква е разликата? Не сме против да остане режимът за културните мероприятия. Дали ще слушат концерт, ще гледат представление или по друг повод са събрани - няма разлика от противоепидемична гледна точка. Другото е обикновено лицемерие", каза Цонев.

От "Обединени патриоти" възразиха на предложението на ДПС.

"Разликата между културните мероприятия и партийните събрания е, че за едното се продават билети. В другия случай няма как да контролираш. Можеш да имаш желание да спазиш 30%, но не зависи от теб", каза Александър Сабанов.

Той дори допусна, че политически конкуренти биха могли да си създават проблеми, като вкарват допълнително хора в залите на други партии. Колегата му Славчо Атанасов допълни, че съответната партия няма как да изгони собствените си симпатизанти, които са дошли на нейното събрание.

Калин Вельов (ГЕРБ) изтъкна, че скандирания, които съдържат буквите "Б" и "П", предполагат изхвърляне на повече въздух, слюнка, а оттам и вируси.

"БСП и ДПС са опасни за здравето", обобщи Вельов.

На тази реплика му отговори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ:

"ПКП влиза ли в тази категория, или не влиза?"

Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева се въздържа от коментар, каза само, че това е "грозно" (тъй като очевидно препратката на Карадайъ бе по отношение на цинични думи, изречени от глас, изумително приличащ на този на Бойко Борисов от изтекли записи, чиято автентичност само прокуратурата не успя да установи - б.р.).

В крайна сметка предложението на ДПС не бе прието, макар ден по-рано да бе одобрено от правната комисия.

Според приетите промени - Министерството на здравеопазването ще въведе противоепидемични мерки, а ЦИК ще определи регламента за гласуване спрямо това решение. Това на практика е завой на 180 градуса от първоначалната идея на ГЕРБ ЦИК първа да напише правила за вота в пандемия, а после да се появи т.нар. здравен протокол. 

Избирателите в карантина ще гласуват с подвижни избирателни кутии, за което ще трябва да подадат заявление не по-късно от три дни преди изборния ден.

С дрги думи - поставените под карантина в трите дни до изборния ден пак няма да имат възможност да пуснат бюлетина...

Със заключителната разпоредба, предложена от Менда Стоянова, се приеха промени в Закона за хазарта. С тези промени Националната агенция по приходите (НАП), която бе натоварена да се занимава с издаване, удължаване и изменения на лицензи за хазарт, получи 3 месеца отсрочка, за да довърши преписки, започнати от закритата Държавна комисия по хазарта, или такива, постъпили след август 2020 г. Досега срокът за това бе 6 месеца.

Крум Зарков попита защо тези промени не са внесени по нормалния ред. Той попита управляващите как депутатите да са сигурни, че с този текст не се прави услуга на някого. Според него гласуването на този текст е противоконституционно, защото според конституцията законопроекти се приемат на две гласувания. Основната му критика бе, че този текст няма нищо общо с промените, свързани с изборното законодателство.

Християн Митев от "Обединени патриоти" заяви, че и БСП е приемала със заключителни разпоредби промени, които нямат нищо общо със съответния закон. Той обясни, че в НАП има много болни от коронавирус и затова агенцията досега не е успяла да свърши с преписките.