Две браншови организации в общественото хранене днес се отказаха от намерението да отворят заведенията си на 1 февруари в знак на простест срещу продължаващата забрана за това.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България в съвместна декларация се обосноваха с опасността да изложат персонала и клиентите си на наказателно преследване.

Правни съветници са разяснили на организациите, че всички в отворено в напрушение на мерките заведение носят наказателна отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията. 

"Ние сме готови да поемем наложените на персонала ни административни глоби, но не можем да позволим да бъдат подложени на наказателно преследване. Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с COVID-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс", се казва в позицията. "Водени от горното и въпреки убеждението си, че протестно отваряне на заведенията на 1 февруари е правилно решение, сме принудени да се откажем от него".

Близо 90 на сто от членовете на сдружението и на асоциацията са подкрепили решението, с което ресторантьорите искат да кажат, че се отнасят отговорно към мерките и че "към момента защитават правата си единствено и само по законов ред", се казва още в декларацията им.

Те повтарят твърденията си, че ограниченията спрямо техния бранш в момента не са медицински обосновани и настояват "Националния оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа".