Съветът на общоукраинското обединение "Майдан" предложи вчера прозападно настроения Арсений Яценюк за премиер на Украйна, предаде Ройтерс.

Новото правителство в Киев трябва да бъде одобрено днес. Задачата му е да изведе страната от тежката криза, в която тя изпадна след началото на протестите, избухнали на 30 ноември 2013 г. заради отказа на тогавашния президент Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с ЕС. Подписването на документа ще бъде една от първите и спешни задачи на новия кабинет.

Който и да влезе в новото правителство, ще е политически самоубиец, призна Арсений Яценюк веднага след като бе предложен за премиер. Той е председател на партията "Отечество" - една от водещите сили на протестите. Вероятният бъдещ премиер е само на 39 години, а в миналото е бил министър на икономиката и на външните работи при прозападния президент Виктор Юшченко.

"Украйна в момента е на ръба на катастрофата и новото правителство ще трябва да предприема непопулярни мерки", заяви Яценюк на митинг пред парламента в Киев вчера.

За министър по въпросите на евроинтеграцията бе предложен бившият външен министър Борис Тарасюк.

БОРИС ТАРАСЮК

Той заемаше поста на два пъти при президентите Леонид Кучма и Виктор Юшченко.

За вътрешен министър бе предложен да остане Арсен Аваков, който изпълнява временно тази длъжност.

АРСЕН АВАКОВ

Именно той обяви сваления държавен глава Янукович за международно издирване.

Външен министър  може да стане Андрий Дешчица.

АНДРИЙ ДЕШЧИЦА

Той е опитен дипломат с дългогодишен стаж. Освен посланик на Украйна във Финландия и Исландия той е бил и специален представител на Оганизацията за сигурност и съгрудничество в Европа (ОССЕ) по разрешаването на конфликта в Приднестровието - непризнатата от никого, дори от Москва, проруска сепаратистка република на територията на Молдова.

Финансите ще оглави Олександър Шлапак - в миналото министър на икономиката и заместник-директор на централната банка.

ОЛЕКСАНДЪР ШЛАПАК

В състава на правителството ще влезе и лидерът на опозиционното движение "Автомайдан" Дмитро Булатов.

Така изглеждаше Дмитро Булатов след нанесения му побой.

Той ще бъде министър на младежта и спорта. Булатов се прочу, след като в края на януари бе отвлечен, държан в плен една седмица и измъчван. След освобождаването му той първо отиде да се лекува в Литва, а след това се премести при свои роднини в Германия.

Новият секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) ще бъде Андрий Парубий.

АНДРИЙ ПАРУБИЙ

В качеството си на комендант на Майдана той бе начело на силите за самозащита, бранещи центъра на Киев от милицията в разгара на протестите.

За заместник на Парубий е предложен Дмитрий Ярош - лидерът на екстремисткото движение "Десен сектор", което отказа да спре погромите дори след като силите на реда се оттеглиха от Майдана.

Дмитро Ярош говори пред свои привърженици на Майдана.

Засега обаче Ярош не е отговорил на предложението.

Освен това активистите от Майдана изявиха желание да бъде създаден Антикорупционно бюро, което да бъде оглавено от журналистката Татяна Чорновил.

ТАТЯНА ЧОРНОВИЛ

Именно тя по време на протестите разпространи снимки от разкошните палати на свалените вече вътрешен министър Виталий Захарченко и главния прокурор Виктор Пшонка. Заради дейността си Чорновил бе зверски пребита в Киев.

Майдановци искат да бъде създадена и Комисия по лустрацията и начело на нея да бъде избран Егор Соболев - виден журналист, писал разобличаващи статии срещу управляващия доскоро проруски елит.

ЕГОР СОБОЛЕВ