Натали Портман дълбоко скърби за големия американски режисьор Майк Никълс, който почина вчера през нощта на 83-годишна възраст. "Той можеше да намери най-точните думи, да те утеши в трудни времена, да те прегърне и да ти разкаже смешка, за да намали болката ти", каза актрисата по повод кончината на Никълс. 

Когато Натали била тийнейджърка, режисьорът я взел в театралната си постановка "Чайка" по Чехов. После лично я поканил за сериозна роля в психологическата драма "Отблизо" (2004), където младата актриса игра заедно с Джулия Робъртс, Джуд Лоу и Клайв Оуен. Именно за ролята си в този филм Портман получи първата си номинация за "Оскар", а Майк Никълс получи за него "Златен глобус". 

"Не зная как да опиша Майк. Не ми стигат думи, за да обясня колко прекрасен беше той. Той все ме спасяваше и спасяваше. Беше истински човек и прекрасен творец", каза актрисата. 

Майк Никълс (Михаил Игоревич Пешковский) е роден през 1931 г. в Берлин в немско-руско семейство. През В 1939 г. Михаил с майка си и брат си Роберт емигрират от нацистка Германия в Щатите, където ги чака баща му. След смъртта на бащата Майк издържал семейството си, работейки като нощен пазач, пощенски служител и шофьор на камион. Учил в "Актърс студио" на Лий Страсбърг в Ню Йорк, после се върнал в Чикаго и създал театрална трупа. 

Любопитен факт е, че този американски режисьор е един от малкото носители на всички главни награди в щатската развлекателна индустрия - "Оскар", "Златен глобус", "Грами", "Еми" и "Тони". Своите най-успешни проекти той поставя в самото начало на творческата си кариера - драмата "Кой се страхува от Вирджиния Уулф?" (1966) и романтичната комедия "Абсолвентът" (1967) с Дъстин Хофман, донесла му "Оскар" за режисура.

Сега ние ще почетем Майк Никълс с един трейлър от великолепния "Абсолвентът", озвучен от не по-малко великолепното парче на Пол Саймън и Арт Гарфънкъл "Мисис Робинсън". Който не е гледал филма, да го гледа веднага. Който е: да го гледа отново. Задължително. После ще се изпитваме!