Опасностите от климатичните промени най-често са разглеждани в техния икономически и финансов аспект. Ефектите от глобалното затопляне и повишеното замърсяване на въздуха, което води до засилване на т.нар. "парников ефект" се наблюдават най-вече от ъгъла на последиците върху планетата ни.

Според професор Хауърд Фрумкин, който е декан на Университета на Вашингтон, се обръща много малко внимание на индивидуалните последици върху всеки човек. Проф. Фрумкин, който изучава последиците върху човешкото здраве, причинени от промени в околната среда смята, че изменението на климата е "най-голямото здравно предизвикателство на века".

В едно от изследванията си за ефектите на замърсяването и климатичните промени върху здравето той посочва, че се увеличават метеорологичните явления, които водят до хронични заболявания. Високите нива на замърсяване на въздуха продължават да се покачват заради повишаването на температурите.

Получава се "омагьосан кръг" - затоплянето на атмосферата води до увеличаване на праховите частици и вредните химични съединения, които се получават при по-висока температура, а те от своя страна водят до ново затопляне, посочва проф. Фрумкин. Резултатът от това е увеличаване на хроничните респираторни заболявания и алергиите.

Образуването на нови и нови алергени от растения, които досега са били безобидни за човек, също се дължи на повишените температури и високите нива на въглероден диоксид. Растителните видове се адаптират към новите фактори, но това ги прави опасни за някои хора.

"Механизмите ни за адаптация към тези промени не са достатъчно бързи, затова има все повече нови алергии", заявява проф. Фрумкин.

Обръща се малко внимание на косвените здравословни проблеми, свързани с климата и замърсяването, а те не са за подценяване, се казва още в изследването. Продължителните валежи и намаленото количество светлина заради мръсния въздух могат да доведат до тревожност, депресия и стрес. Като основен аргумент за това проф. Фрумтън посочва, че човешкото тяло е доста адаптивно, но все пак много чувствително към агресивни фактори на средата като химически вещества, промени в температурата и пр. 

Въпреки тревожните резултати от проучванията, професорът и екипа му са на мнение, че ситуацията може да бъде овладяна. В препоръките си контрол на климата и проблемите на здравето, проф. Фрумтън заявява: 

"Мерките за справяне с изменението на климата и подобряване на здравето ни вървят ръка за ръка, и не означават начин на живот пълен с лишения и ограничения, както мнозина смята. Яденето на по-малко месо например е свързано с по-ниски нива на въглеродния диоксид, заради производството на месните продукти. Това не означава всички да станем пълни вегетарианци, а просто да имаме балансирана диета. А това е добре за здравето.

Създаването на т.нар. "зелени градове" не само повишава качеството на въздуха, но и намалява стреса. Представете си градини и малки горички на покривите на офис сгради. Звучи добре, нали?"

"Изменението на климата е не само заплаха, но открива и много нови възможности за промяна. Животът може да бъде по-добър в много отношения.", подчертава проф. Хауърд Фрумкин.


* Статия е базирана на едно от изследванията на проф. Хауърд Фрумкин - Climate Change: The Public Health Response (Изменението на климата: Отговорът на общественото здраве), публикуван в журнала на Националната медицинска библиотека на САЩ.