Били Гибънс - фронтменът на легендарната американска група "Зи Зи Топ", изпя блус в чест на Вацлав Хавел в американския Конгрес, съобщи изданието "Макклачи Ди Си".

Това стана на церемония по откриването на бюст на знаменития дисидент и президент на Чехословакия (1989-1992) и Чехия (1993-2003). Хавел почина през 2011 г. Той лежа неведнъж в затвора и бе сред главните фигури на Нежната революция, свалила комунистическия режим в Чехословакия.

На събитието от Чехия дойдоха вдовицата му Дагмар Хавлова, премиерът Бохуслав Соботка и шефът на парламента Ян Хамачек. Освен председателите на камарите на американския Конгрес там бе и бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт, която е родена в Чехословакия.

Оказа се, че Били Гибънс е бил поканен лично от Джон Бейнър, председателя на Камарата на представтелите. 

"Америка се възхищаваше на Хавел и Хавел се възхищаваше от Америка. Но неговото пристрастие не се ограничаваше с нашата политическа система. Той обичаше американската музика, включително блуса, а никой не може да свири блус, така както г-н Гибънс", аргументира се Бейнър.

Китаристът на "Зи Зи Топ", световно известен с дългата си брада, допълни, че е дошъл да изтъкне силната връзка между Тексас и Чехия. Групата е от този щат, а в него живеят много чешки преселници още от времето на Австро-Унгария.

Бюстът на Хавел е дело на американския скулптор от чешки произход Лубомир Янечка. Покойният президент е сред малцината чужди лидери, удостоени с бюст в сградата на Капитолийския хълм.