Въвеждането на електронни билети е една от мерките за ограничаване на незаконната сеч. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Държавното горско стопанство "Ботевград". Министърът представи пакет от мерки, които да ограничат незаконното изсичане на дървета и търговията с тях.

Предвижда се и изграждане на единна информационна система, която ще следи добива и търговията с дървесина. Контролът ще включва не само добива, но и транспортирането и преработката на дървения материал. 

Министърката коментира, че се предвижда и пакет от мерки за работа на терен, но само за някои от тях ще има нужда от изменения в нормативната уредба.

"Тези мерки ще включват изисквания за регистрация на лицата, които извършват дейности в горската територия. Например ако такова лице вече има издадени актове за нарушение, то няма да може да получи повторна регистрация. В момента режимът е достатъчно либерален", поясни тя.

Според Танева заедно с промените в Закона за горите ще бъдат въведени и териториални единици за охрана в рамките на тези горски предприятия с цел контрол.

"Ще въведем и допълнителни изисквания по отношение на налагане на административните наказания. До края на тази година те ще бъдат инициирани", добави земеделската министърка.

Миналата седмица от БСП предложиха също предложиха ограничения срещу незаконната сеч. От левицата настояват камионите за дърводобив да бъдат оборудвани с GPS, както и система за чекиране, за да бъде осигурен по-голям контрол на всички етапи от добива и производството.  Социалистите внесоха законопроект, който включва предложения за отпадане правото на арендаторите на горски фонд да ограничават достъпа до него.

От БСП преглагат и решенията за териториалния обхват на горските стопанства, да се вземат от Министерския съвет, а не както досега от Министерството на земеделието и храните. Друга промяна в закона е въвеждане и ограничение на производство на електрическа енергия от необработена дървесина, която се продава на преференциални цени.