Опашки от млади мъже се образуваха в последните дни пред две китайски болници - с цел да изтърпят симулация на родилните болки.

Новата "услуга", която предлагат в болниците, цели да помогне на представителите на мъжкия пол да изпитат поне отчасти мъките, на които се подлагат жените им. Идеята е вдъхновена от двама датчани, които миналата година се подложили на подобна симулация за телевизионно шоу.

Няколко от младите мъже твърдят, че го правят от солидарност с жените си, които скоро очакват бебе. Местни журналисти обаче са видели и друг случай - бременна жена юрка колеблив мъж да тества симулацията, за да изпита това, което нея я очаква за втори път. Друг пък признава, че е бил принуден да се запише, след като се пошегувал с жена си за родилните болки.

В град Нанчан пък организирали реалити шоу, което събрало 20 участници, готови да се подложат на изпитанието пред телевизионните камери.

Как се симулира раждане? Лекарите закрепят електроди върху коремната област на доброволеца, и пускат силен ток, който постепенно увеличават - преценявайки дали мъчението няма да увреди на пациента им. Има десет нива на болка, повечето мъже издържат едва няколко минути. 

Някои жени, съобщават лекарите, се усмихвали, докато гледали гърчещия се съпруг.

Според представители на болниците, идеята е мъжете да оценят тежкото физическо предизвикателство, пред което се изправят раждащите жени.

Ето как описва преживяването един от малкото участници, успели да достигнат 10-то ниво на болка:

"Беше ужасно. Изпитвам единствено дълбоко възхищение към всички майки след това преживяване."

Той решил да се подложи на теста, за да проумее през какво е минала жена му, която наскоро родила тризнаци.