До 13 ч. в "Пирогов" ще бъдат ваксинирани хора от четвъртата фаза по списък, а след това - всички желаещи. Това заяви директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов на брифинг пред лечебното заведение по повод масовата ваксинация на населението и зелените коридори.

„За почивните дни от петък следобед до неделя вечерта в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са ваксинирани 1950 пациента с първа доза за „АстраЗенека". Образно казано от 27 декември до този уикенд общо ваксинираните тук са били 4200, от които 1250 с втора доза. Говорим за различни възможности и съвсем друг мащаб. Дадохме възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен информиран избор. След като бяха консултирани от нашите колеги, те си направиха своята 1-ва доза“, посочи Балтов.

Той обясни, че 5-те ваксинационни пункта ще бъдат отворени и след 17:30 ч., ако все още има желаещи да се ваксинират. 

„Никой няма да бъде върнат, но ако има хора, които са застанали на реда си преди това, трябва да си изчакват реда“, допълни Балтов.

От понеделник ще има пункт за ваксинация и в "Майчин дом"

От днес, 22 февруари, в 10 ч в СБАЛАГ “Майчин дом” също започва работа пункт за ваксинация срещу COVID-19 за граждани. Той е отворен за всички, които искат да се имунизират с препарата на "АстраЗенека", всеки работен ден между 9 и 14 ч от понеделник до петък. 

Пунктът се намира в каб. 224, ет. 2 на болницата на ул. “Здраве” № 2 (вход откъм Медицински център "Майчин дом"). Желаещите могат да се записват предварително на телефон 0886 333 025. Необходимият документ, който трябва да носят гражданите, е лична карта, като на място трябва да се попълни и бланка за информирано съгласие. Важно уточнение е, че хронично болните трябва да носят със себе си и епикриза.

Ваксинацията в пункта на СБАЛАГ “Майчин дом” на този етап ще покрие всички групи от желаещи, попадащи в петте фази на националния план за ваксинация срещу COVID-19, уточняват от лечебното заведение.

Денонощен кабинет в болница "Св. Иван Рилски"

Първият денонощен кабинет за ваксинации в България заработи в двора на столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“.  Не е необходимо предварително записване.

Първата нощна смяна протече без опашки, но с постоянен приток на хора, които искат да се ваксинират, съобщават от бТВ.