Здравният министър Костадин Ангелов е изключително доволен от темповете на ваксинация. Той даже прогнозира, че е възможно към края на лятото „да излезем изцяло с постигането на колективен имунитет“.

„Аз съм доволен от темпа. Ако ние го запазим, ще опровергаем и още едни сметки, които правеха експерти в телевизиите как България 2040-а (прогнозата беше на „Политико“ - бел. ред.), 25-а... мисля, че трябва много да сваляме годините назад, за да си кажем истината, че България ще се справи през тази година и ако темпът се запази, може би до края на лятото ние ще излезем изцяло с постигането на т.нар. колективен имунитет“, каза той.

„Изключително съм доволен, че върви ваксинацията с темпове, които на нас ни харесват“, повтори министърът многократно от с. Малево, Хасковско, където се появи, за да провери как действат мобилните ваксинационни екипи.

По думите му, докато не започне процесът да протича гладко, ще има такива затруднения, но това е „живият живот“, „нещо, което се случва навсякъде по света“, „опашки има в много развити държави“.

„Успяхме да убедим хората, че гласът на науката е много по-силен от онези псевдоавторитети, които разпространяваха лъжи“, добави той.

Министърът отрече да има хаос, но призна, че има проблем със снабдяването на личните лекари с ваксини.

„Да, имаме проблем и той е на доставката на ваксини до личните лекари. Със сигурност някои от тях не са получили флакони“, отчете все пак той.

Всъщност сигнали от общопрактикуващите лекари, които получават по няколко дози или въобще не стигат до тях ваксини, има от цялата страна. Те трябваше от вчера да започнат да имунизират пациентите си, които са записани в списъци и са заявили желание да бъдат ваксинирани.

Ангелов обясни това с изтеглянето на по-ранен етап на предварително обявената за 4 март масова ваксинация.

„Винаги може да се направят нещата по-добре, но всички виждате в каква пандемия се намираме. Създадохме организация масовата ваксинация да започне около 3-4 март. Но желанието на хората, искането на общопрактикуващите лекари да започнат по-рано на практика създава това усещане (за хаос - бел. ред). Аз не бих казал, че имаме организиран хаос, а наплив на хората за ваксинация и ние трябва да отговорим на този наплив“, твърди той.

Всъщност т.нар. масова ваксинация стартира, след като в петък премиерът Бойко Борисов внезапно се разпореди да се пуснат зелени коридори за имунизация на всички, които желаят, без оглед на фазата, в която се намират във ваксинационния план. През почивните дни започна устремно ваксиниране, съсредочено основно в няколко от най-големите болници в страната и в най-големите градове. Преди това самият Ангелов беше признал, че темповете „са недобри“.

 
Във вторник министърът отрече многократно, че има хаос. Ставало дума за наплив на пациенти.

„Ще разкрием денонощни кабинети за ваксинация. Кметовете ще получат контакт и с човек, който ще координира работата на мобилните екипи по места. Полицията ще осъществява помощ по отношение на доставката на ваксините от РЗИ до личните лекари“, каза още той какво ще се прави по организацията.

След което добави: „Изненадан съм, винаги търсим да погледнем отрицателната част, считам, че това е напълно достатъчно като темп“.

Шефът на РЗИ-София: През март всеки ще може да избира ваксина

През март ще може всеки да избира с коя ваксина да бъде имунизиран. Логистични проблеми, свързани с ваксините, в София няма. Към момента в РЗИ в столицата има над 5000 дози от „АстраЗенека“.

Това каза пред БНТ във вторник директорът на регионалната здравна инспекция в София д-р Данчо Пенчев.

По повод множество сигнали от лични лекари, които от вчера също се включиха във ваксинацията, че не са успели да вземат заявените от тях дози, Пенчев каза: „Всички, които стигнаха до инспекцията, успяха да вземат известно количество“.

„Целта на столичната РЗИ е да има по-голяма обхватност на ваксинацията. Имаше реална опасност от това, ако ние дадем количествата на първите пристигнали при нас общопрактикуващи лекари, да няма достатъчно ваксини до края на деня в инспекцията. Това вече е поправено, ваксини в Столичната регионална здравна инспекция има, общопрактикуващите лекари могат спокойно да взимат ваксина от София“, твърди Пенчев.

Имало над 5000 дози към момента в инспекцията. Заявките на личните лекари обаче били много повече.

По думите му имало достатъчно ваксини и ако се наложи, ще бъде извършена релокация от други регионални здравни инспекции, така че да бъдат задоволени нуждите на София.

„В момента се ваксинира с наличните количества“, т.е. с каквото има, уточни Пенчев.

В четвъртък се очаква в страната да пристигнат 12 хиляди дози от „Модерна“, а до края на седмицата около 53 хиляди от „АстраЗенека“, добави той.

Основните количества, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от различните видове.

„Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки един гражданин на България би могъл да избере ваксината, с която да бъде ваксиниран“, смята Пенчев.

Гарантирана е втората доза на тези, които в момента се ваксинират с първа. В РЗИ-София и във всички останали здравни инспекции е заделена втората доза и тя е налична.

Според него зелените коридори и ваксинацията в почивните дни били много правилно решение.

„Опашки имаше и това е хубаво.“

„Българинът се довери на науката и мен това много ме радва.“

С времето желаещите щели да бъдат правилно разпределени в различните имунизационни кабинети и нямало да има такива струпвания, каквито се наблюдавали през почивните дни.

Пенчев обяви, че не се съгласява с твърдението, че се създава хаос - бил „категорично на обратното мнение“.

„Не можем с вълшебна пръчка да решим всички проблеми“, оправда се той.

„Продължава ваксинирането на лекари и учители от фаза 1 и 2. Не може да чакаме хората от фаза 1 и 2 и по този начин да забавяме процеса на другите, които желаят да се ваксинират. Един флакон съдържа няколко дози, трябва внимателно да се ваксинират хората с първа игла, има и такива от втора игла, които се налага да бъдат отлагани по една или друга причина - например физически дискомфорт. Нашата цел е да не бракуваме дози от ваксините“, каза още Данчо Пенчев.

Зелените коридори нямали нищо общо с ваксинационния план, твърди той.

„В рамките на часове системата успя да даде старт“, похвали се още Пенчев.

ЦИК е имунизирана, както и районните избирателни комисии в София

Той обясни, че ЦИК вече е имунизирана.

„Районните избирателни комисии също са имунизирани, очакваме списъците на секционните. Ваксината за тях е осигурена. Целта е да бъдат имунизирани с първа и втора игла преди изборите. Обезпечени са с дезинфектанти и лични предпазни средства. Говорим за тонове“, коментира директорът на РЗИ в столицата относно здравната подготовка за предстоящите парламентарни избори.