Никога досега в Европа не е залавяно толкова голямо количество кокаин - в пристанището на Хамбург бяха открити 16 тона в контейнери на кораб, идващ от Парагвай. В същото време в Белгия полицията залови още 7 тона кокаин, част от същата пратка.

Задържаното количество може да бъде продадено на улицата за около 600 милиона евро, според нидерландската прокуратура. Германската митническа служба от своя страна е изчислила стойността му на няколко милиарда евро.

В Нидерландия е задържан 28-годишен мъж, заподозрян, че е внесъл кокаина.

Контейнерите, в които бил открит наркотикът, са отбелязани като подозрителни от няколко европейски митници. В един от контейнерите в Хамбург митничари открили в товар с кутии мазилка и дузина кутии, пълни с кокаин. Отворили още пет контейнера и така разкрили 1700 кутии с кокаин в тях.

След това били намерени още 7,3 тона кокаин, складирани в пристанището на Антверпен в контейнери, пристигнали от Панама. Общото количество заловен кокаин е 23 тона.

Вчера нидерландските митнически власти съобщиха за рекордна пратка хероин, установен в страната - над един тон и половина в пристанището на Ротердам. Пазарната стойност на наркотика е около 45 милиона евро.