72 процента от жителите на Обзор и шест села са поискали да се отделят от Община Несебър. Това е резултатът от днешния референдум, който приключи с рекордно висока избирателна активност - 75 процента. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия, цитирана от БТА.

Днес жителите на Обзор и селата Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово и Козница отговаряха с "да" или "не" на въпроса : "Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор".

Общият брой избиратели във всички населени места имащи право на вот бяха 2114 души. От тях са гласували 1633. 1195 от са маркирали "да". С "не" са отговорили 403.

За да е валиден един местен референдум, са нужни най-малко 40% избирателна активност и повече от половината гласове да са положителни.

Всичко това обаче не означава със сигурност, че Обзор и шестте села ще се обособят в отделна община. В решението за създаване на община участват още Министерски съвет и президенството. Според закона Закона за административно-териториалното устройство населението на една община трябва да е минимум 6000 души, а в случая става дума за по-малко от половината.

Както отбелязва обаче Даниела Божинова от Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, която бе сред деветима набюдатели на референдума, законът не се спазва, след като една четвърт от българските общини са с население под 6000 души.