Наградата „Златен глобус“ за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл беше присъдена на британската актриса Розамунд Пайк за ролята ѝ във филма „Много ми пука“, съобщи Франс прес, информира БТА.

Номинирана в тази награда беше и българката Мария Бакалова за „Борат“ 2, но членовете на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд дадоха приза на Пайк.

I’m so excited for my first @goldenglobes ♥️! Congratulations to all the nominees and wishing everyone a wonderful...

Публикувахте от Maria Bakalova в Неделя, 28 февруари 2021 г.

„Борат“ 2 обаче получи „Златен глобус“ в категорията за филмова комедия или мюзикъл, а Саша Барън Коен беше отличен за най-добър актьор в комедия.

Клои Чжао взе наградата за най-добър режисьор за „Земя на номади“.

Наградата за най-добър чуждоезичен филм беше присъдена на корейско-американската продукция „Минари“.

Чадуик Боузман беше отличен посмъртно със „Златен глобус“ за най-добър актьор във филмова драма за „Ма Рейни: Майката на блуса“.

Джоди Фостър получи наградата за най-добра актриса в поддържаща роля за изпълнението си в „Мавританецът“.

Наградата за най-добър актьор в поддържаща роля отиде при Даниел Калуя за ролята му на активиста на „Черните пантери“ Фред Хамптън в „Юда и черният месия“.

Наградата за най-добър сценарий взе Арън Соркин за „Процесът срещу Чикаго 7“ на Нетфликс.

„Короната“ беше отличен за най-добър телевизионен драматичен сериал. Призът за най-добър актьор и за най-добра актриса в телевизионен драматичен сериал отидоха съответно у Джош О'Конър и у Ема Корин за ролите им в „Короната“.

„Шитс крийк“ получи „Златен глобус“ за най-добър телевизионен комедиен сериал. Поредицата беше отличена и в още една категория - за най-добра актриса в телевизионен комедиен сериал за изпълнението на Катрин О'Хара.

„Гамбитът на кралицата“ беше награден за най-добър лимитиран сериал.

Марк Ръфало печели наградата в категорията за най-добър актьор в телевизионен филм или минисериал за ролята си в „Дотолкова съм сигурен“.

Джон Бойега е отличен за най-добър актьор в поддържаща роля в телевизионна поредица за изпълнението си в „Малка брадва“.

Джейсън Съдейкис за „Тед Ласо“ беше отличен със „Златен глобус“ за най-добър актьор в комедиен сериал за ролята си в „Тед Ласо“.

Анимационният филм „За душата“ на „Пиксар“ печели „Златен глобус“ за най-добра анимация. Ройтерс коментира, че това е първата анимация на „Пиксар“ с чернокож главен герой.

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която връчва наградите „Златен глобус“, често е критикувана за предполагаеми расови предубеждения и за отсъствието на чернокожи представители сред участниците в допитването при излъчването на победителите.

С почетна награда „Сесил Б. Демил“ беше удостоена американската актриса Джейн Фонда.

Заради пандемията от коронавирус тази година церемонията, която беше отложена с два месеца, е без червен килим. Тя се предаваше от двете крайбрежия на САЩ. Водещи на шоуто са Тина Фей и Ейми Полър. Фей беше на живо от зала „Рейнбоу“ на върха на центъра „Рокфелер“ в Ню Йорк, а Полър беше на обичайното място, на което се провежда церемонията - хотел „Бевърли Хилтън“ в Бевърли Хилс, Калифорния.

Номинираните за наградите участваха чрез онлайн включвания от цял свят.