Премиерът Бойко Борисов не пропусна да влезе в задочната размяна на реплики с президента Румен Радев на връх националния празник 3 март. По-рано днес Радев отиде на Шипка и разкритикува управляващите, че с отмяната на тържествата опитали да попречат на българите да почетат датата.

„Лесно е да коментираш свободата, но трябва и да се свърши доста работа, рече Бойко Борисов по време на инспекция на автомагистрала "Хемус" в участъка между Боаза и пътя Плевен - Ловеч. - По-свободни надали са били българите някога. Днес за пореден път някои искат да изопачат истината, че е забранено да се празнува. Тържества по време на пандемия никой не прави.”

Министър-председателят за пореден път използва познатия позват - стрийм на живо във фейсбук. 

„Никой не им е забранил и не ги е спрял. Просто такива лъжци, такива манипулатори... Затова аз обичам да показваме - това е българинът, работещ и правещ сам своята история”, добави Борисов.

Той допълни, че връх Шипка е "издигнат за почит, а не за омраза" и днешният национален празник е "ден за обединение, а не за политиканстване".

Борисов бе придружен от бившия министър на вътрешните работи и кандидат за депутат Младен Маринов и от Николай Нанков, зам.-регионален министър. Те бяха негови спътници в джипа.

Премиерът заяви, че прословутата отсечка с тунела "Витиня" на "Хемус" ще бъде отворена на 17-18 март. Ремонтът там продължи години.

„Виждате работниците работят, защото от 17-и и 18 март искаме да отворим „Хемус“ в тази част. По най-съвременния метод - виждате вентилаторите, противопожарните системи... Всичко е на асфалт, интернет има навсякъде. Огромни съоръжения за хората по оста София - Велико Търново - Търговище - Шумен - Варна“, коментира Борисов.