Партньорството и приятелството между България и Република Северна Македония (РСМ) могат да бъда изградени само въз основа на договора помежду им от 2017 г.

Това гласи една от компромисните поправки, одобрени днес от Комисията по външни работи в Европарламента. Поправките са по докладите за (РСМ и Албания.

Новината съобщи за Клуб Z българският евродепутат Илхан Кючюк. Предстои двата доклада да бъдат гласувани в пленарна зала на 25 март.

По документа за РСМ са били дадени 280 предложения, допълни Кючюк, който е и докладчикът за бившата югославска република. Част от тях са обвързвали започването на преговорите със спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България и Преспанското споразумение с Гърция.

Други предложения са се придържали към новата рамка на Еврокомисията, без включването на тези договори като условие.

„В крайна сметка се стигна до едно много солидно компромисно предложение, което казва, на първо място, че добросъседските отношения са важна част от преговорния процес и договорът с България от 2107 г. трябва да бъде изцяло прилаган. На второ място, той играе ключова роля за регионалното сътрудничество и само въз основа на него могат да бъдат изградени отношения на партньорство, на приятелство и на прагматично взаимодействие между двете страни, основано на възможностите, които дава ЕС", изтъкна Кючюк.