„Не съм опонент на правителството. Винаги съм бил обективен коректив на това, което виждам, и срещу това, от което негодуват българите.“

Така президентът Румен Радев отвърна на обвинения от представители на властта, в случая от вицепремиера Томислав Дончев, че се е позиционирал „като най-върлия опонент на кабинета“. Държавният глава се позова на съвместното изявление на сенатори от Комитета по външна политика на Сената на САЩ, публикувано късно снощи, посветено на старта на предизборната кампания у нас и двустранните отношения. В становището се казва, че корупцията в България вреди на тези отношения и се говори за върховенство на закона, свобода на медиите и т.н.

Според държавния глава, ако правителството се било вслушвало по-рано и в думите му, и в исканията на хората и на протестиращите, въпросната оценка от стратегическия ни партньор САЩ, наречена от него „съкрушителна“, нямало да излезе. По думите на Радев в съобщението на сенаторите са отразени неща, за които самият той говори от началато на президентския си мандат - корупция, уроненото върховенство на правото, задушената среда на медиите, политизираната съдебна система. „Ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в моите послания, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор“, каза президентът.

За честванията на 3 март

Румен Радев отговори и на твърдения на здравния министър Костадин Ангелов, според когото не е вярно, че управляващите са забранили официалните чествания на 3 март на връх Шипка. Че официални тържества няма да има каза по-рано в деня на националния празник председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, която разкритикува намеренията на президента да произнесе слово от върха - именно заради ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус. Държавният глава тогава нарече действията „опит да се карантинира националната памет“.

В отговор на министър Ангелов, днес Радев заяви, че „вече е много късно управляващите да търсят обществена индулгенция за това, че отмениха тържествените чествания на Шипка“. Според него мотивите не са били здравни, а политически - първо, защото чествания в градовете на 3 март имаше, а и властите облекчиха противоепидемичните мерки с отваряне на всички търговски обекти и заведения - без нощните клубове.

За армията: Благодаря и на военния министър. Темповете на развитие са непознати за последните десетилетия

Държавният глава бе на конференцията на началника на отбраната в София и се запозна с анализа на състоянието и подготовката на въоръжените сили през 2020 г.

„Наистина този анализ на състоянието и подготовката впечатлява със своята откровеност, обективност и визионерство какво трябва да се прави занапред“, коментира Радев и допълни, че може да заяви със задоволство, че „за последните 2-3 години въоръжените сили се развиват с темпове, непознати за последните десетилетия“.

Върховният главнокомандващ заяви - в присъствието на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че благодарение на работата на ръководството на МО, щаба на въоръжените сили и всички военнослужещи има напредък. Говори и за свършеното в модернизацията на армията, и за въвличане на военната ни индустрия в процеса, и за поставянето на самите военнослужещи в центъра на внимание.

Радев призова на армията и сектор „Сигурност“ да се обръща достатъчно внимание, за да може да се гарантира устойчивото развитие на останалите сектори, припомни и че въпреки пандемията разходите за отбрана в света се увеличават, не се свиват. 

Президенът обаче не спести и критики - сред тях - все по-малък нальот на бойните пилоти, опасност „да останем без учебна авиация“ през тази година и забавяне на проекта за нова бойна машина на пехотата. Радев призова за „по-голяма прозрачност при харченето на средства“.