Еврокомисията одобри днес инвестиция в размер на над 63 милиона евро от Кохезионния фонд за осигуряване на достъп до по-ефективна водоснабдителна и канализационна система за жителите на област Бургас.

Този интегриран проект ще засили ефективността и устойчивостта на съществуващите съоръжения чрез намаляване на течовете и оперативните разходи, както и чрез подобряване на връзките. От Брюксел изтъкват, че той поставя важен акцент и върху опазването на защитените зони по „Натура 2000“ и природата в Бургаска област.

„Проектът ще допринесе за подобряване качеството на живот на близо 280 000 души благодарение на по-надеждното снабдяване с чиста вода, а други 53 000 души ще се радват на по-добри системи за пречистване на отпадните води“, коментира еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Обновената инфраструктура включва прокарването на около 7 километра нов водопровод и повторно изграждане на други 158 километра. Така ще се подобри качеството на питейната вода и ще се увеличи ефективността на снабдителните мрежи. В резултат ще бъдат намалени загубите на вода, които в момента възлизат на около 15 на сто.

Допълнително ще бъдат положени 73 километра канализационни тръби, а други 22 километра ще бъдат повторно изградени, наред с основния ремонт на резервоарите под налягане и колекторите за дъждовни и отпадни води и изграждането на нови колектори за дъждовни води.

Проектът има за цел да постигне съответствие със законодателството на ЕС и високи екологични стандарти. Очаква се новото съоръжение за третиране на отпадни води да бъде въведено в експлоатация през март 2023 г.