Исканията за вдигането на минималната работна заплата на 400 лева са икономическа авантюра.

Това заяви днес председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Така той коментира исканията на КНСБ, отправени до новото правителство.

„Подобни ходове не са разумни и във всички случаи ще доведат до определено обезлюдяване на страната в някои региони, закриване на малък и среден бизнес, фалит на малък и среден бизнес", смята Данев. 

Данев е и против намеренията на ГЕРБ за връщане на данък лихва отново на 10 на сто, при сега действащ от 8% с условие през 2017 г. да отпадне. Той заяви, че приходите за държавата ще са минимални с увеличаването му.

Работодатели и синдикати обаче са единодушни за включването на България в Европейския банков съюз за контрол над банковите портфейли.

"400 лева минимална заплата ще бъде много рязък скок", заяви в интервю за Дарик радио председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова.

Според Менда Стоянова вдигането на заплатите на 400 лема ще бъде рязък скок.

 

"Тук не говорим за хората, които от 340 ще вземат 400 лева. Говорим за съотношението на останалите заплати спрямо минималната работна заплата (МРЗ) Хората с МРЗ са обикновено без кой знае какво образование и квалификация, както и хора в браншове с ниска производителност, и оттам няма и средства за тези работни заплати. За да се запази съотношението между тях и останалия персонал, подобен скок трябва да има и при другите работни заплати, което е въпрос на възможности на конкретното производство. Защото те, ако са имали досега възможност, едва ли са щели да държат заплатите на толкова ниско ниво", смята тя.

Тя допълни, че ГЕРБ ще предложат отпадане на минималния необлагаем праг от догодина, като за сметка на това ще внесат предложение за данъчни облекчения за родителите на деца.