Замразяване на минималната заплата и увеличение на пенсиите, но с по-малко от обещаното. Това залага финансовото министерство в Бюджет 2015, съобщава Нова тв.

Обратно на очакванията и предварителните разчети, залегнали в тригодишната прогноза, минималната заплата догодина няма да стане 380 лева. Ще се запази на сегашното си ниво - 340 лева. Средната пенсия пък ще се увеличи едва с 1,9 % или с 5 лева на месец.

Минималната стъпка за вдигане на пенсиите е заради прословутото швейцарско правило, което предвижда парите за възрастните да нарастват според увеличението на доходите и инфлацията. През изминалите месеци обаче статистиката отчита поевтиняване на живота.

Първоначалната идея беше сега от формулата да се извади инфлацията и така отрицателният знак да не играе роля, а пенсиите да се вдигнат с 2,4%.

„Има швейцарско правило и то работи”, обяви финансовият министър Владислав Горанов.

„Все още не сме говорили за бюджета за догодина”, казва пък социалният министър Ивайло Калфин, цитиран от Нова тв.

Неприятно изненадани догодина ще останат и работещите на минимална заплата. Финансовият министър застава зад замразяването й с тезата, че това ще създаде проблеме на бизнеса.

Социалният обаче пресметна, че само така ще може хората да започнат да харчат повече и икономиката ни да се отлепи от дъното.

„При дефлация и при минимален ръст на икономиката може да се окаже натиск върху пазара на труда”, казва финансовият министър.

„Не мисля, че това е доброто решение. Това, което е в тригодишната прогноза, е 380 лева”, опонира социалният министър Ивайло Калфин.

- А не ви ли плашат заканите за протести - запита още той

- При демокрацията това е най-естественото нещо.

- Едни протести вече свалиха ваше правителство.

- Не мисля, че точно това беше сценарият”, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Последната дума по параметрите на бюджета за догодина ще е на депутатите.

Дали тези планове ще се превърнат във факт, ще зависи и от решението на МС и в частност на премиера Бойко Борисов. Именно той бе арбитър и при спора за това да има ли 13 пенсия за Коледа или не.