"Некоректно е ситуацията да се определя като складиране на ваксината."

Това се казва в позиция до медиите на "АстраЗенека", след като в сряда в завод в Италия, произвеждащ Оскфордската ваксина срещу COVID-19 бяха открити при инспекция 29 млн. дози. 

Фармацевтичната компания твърди, че те са предназначени за ЕС или ще бъдат доставени за по-бедни страни чрез международния механизъм COVAX.

"Бихме искали да изясним някои некоректни изявления относно количества от ваксината на "Оксфорд"/"АстраЗенека" в завода в Анани.
 
Шестнадесет милиона дози очакват приключване на процеса за качествен контрол, за да бъдат освободени и доставени в Европа. Близо 10 милиона дози ще бъдат доставени на страните в ЕС през последната седмица на март.
 
Към настоящия момент няма планиран експорт освен към страните от COVAX. Тринайсет милиона дози от ваксината са в процес на качествен контрол за освобождаване и ще бъдат изпратени към COVAX като част от споразумението ни да доставим милиони дози за страните с нисък доход. Ваксината е произведена извън Европейския съюз и доставена в завода в Анани за пълнене във флакони. Европейският съюз подкрепя доставките в страни с ниски и средни доходи чрез COVAX.
 
Некоректно е ситуацията да се определя като складиране на ваксината. Процесът на производство на ваксини е много комплексен и изисква време. В случая ваксините трябва да преминат качествен контрол след пълнене на флаконите, за да бъдат освободени”, пише в позицията на "АстраЗенека".

През уикенда по искане на ЕК италианските сили за сигурност инспектираха предприятие на компанията "Каталент" в Анани, близо до Рим. При проверката бяха открити дозите от ваксината на "АстраЗенека". Италиански представител каза тогава, че те са били предназначени за Белгия.
Европейският депутат Петер Лиезе от партията на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че информацията за откритите ваксини го е оставила без думи. Той призова "АстраЗенека" да изясни ситуацията. Последваха още реакции, съобщи в сряда "Ройтерс". 

Според някои предположения някои от дозите в предприятието в Анани може да са дошли от завод в Нидерландия на подизпълнителя на "АстраЗенека" - "Халикс", написа "Ла Стампа". Заводът в Анани отговаря за пълненето в шишенцата на дозите на "АстраЗенека", произведени в завода на "Халикс". В италианското предприятие се пълнят и шишенцата с ваксината, произведена в Белгия от друг подизпълнител на "АстраЗенека" - "Термо Фишер Сайънтифик".

Предприятието на подизпълнителя "Халикс" все още не е одобрено от ЕС, тъй като "АстраЗенека" не е предоставила достатъчно данни на европейските регулаторни органи. Така че ваксините, произведени там, не могат да бъдат използвани в ЕС, докато предприятието на "Халикс" не бъде одобрено. "АстраЗенека" и европейски представители очакват това одобрение да дойде в идните дни.

"Халикс" е също така и сред доставчиците на ваксината на "АстраЗенека" за Великобритания. Обединеното кралство обаче досега не е изнесло дози от този препарат за ЕС, въпреки че две британски предприятия са упоменати като доставчици за блока в договора на "АстраЗенека" с Брюксел.

"Ла Стампа" цитира източници от ЕС, които твърдят, че първоначално тези дози са били предназначени за Великобритания, но така и не са напуснали територията на Италия, след като Брюксел въведе механизъм за ограничаване на износа на ваксини.

На заседание на парламентарната комисия във вторник генералната директорка на дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на ЕК Сандра Галина заяви, че не е запозната да са предвиждани дози на "АстраЗенека" за износ от ЕС.

"Ла Стампа" съобщава, че "АстраЗенека" не е предупредила властите на ЕС за дозите, които са били съхранявани на площадка на компанията "Каталент" в град Аниани. Но след проверка на "Халикс" комисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон се заинтересувал къде отиват дозите, което го накарало да предупреди италианските власти да разгледат въпроса.

"АстраЗенека" е подложена на остри критики от страна на Европейската комисия заради недостига на доставки. Компанията не е изпълнила ангажимента си, определен в предварителното споразумение с ЕС. Последното обещание на фармацевтичната компания е да достави през първото тримесечие на годината 30 милиона дози - почти равно на количеството, открито в Италия.

Европейската комисия обмисля да въведе нови правила, които могат да намалят износа на ваксини от ЕС за шест седмици. Мерките ще засягат страни като Великобритания и САЩ.