България ще се изправи пред Съда на ЕС в Люксембург, ако до два месеца властите не вземат мерки да защитят населението в южната част на страната от емисии на серен двуокис от промишлени инсталации.

За това предупреди днес Европейската комисия във второ мотивирано становище в проточила се процедура за нарушение срещу страната ни.

Директивата за качеството на въздуха, която според Комисията България нарушава, задължава държавите-членки да съблюдават почасови и дневни граници за излагане не серен двуокис, както и да съставят планове за качеството на въздуха с мерки за намаляването на концентрацията на този газ. Той предизвиква дихателни и сърдечно-съдови смущения.

"Гражданите в две зони, едната на югозапад, другата в югоизточната част на страната, са били излагани на прекомерни равнища на серен двуощис поне от 2007 година",  казва в съобщението си Комисията.

Докато мерките взети в югозападната зона за спазване на граничните стойности бяха достатъчно ефикасни, за да се постигне съответствие с европейското законодателство през 2013 година, в югоизточната зона остават прекомерните нива от вредни замърсители, причинявайки продължителни вреди на човешкото здраве".