Русия може да нанесе удари по целия Черноморски регион (б.р. - в който попада и България).

Това стана ясно от изявление в Киев на ген. Филип Брийдлав - главнокомандващия съюзническите сили на НАТО. Той пристигна на визита в Украйна, предаде АФП.

"Русия използва милитаризацията на Крим за упражняване на контрол над целия черноморски регион. Разположените на полуострова руски въоръжения като крилати и противовъздушни ракети имат в обсега си цялото Черно море", каза на пресконференция в Киев военен номер 1 на Северноатлантическия пакт.

Алиансът също следи за индикации по вероятността Русия да прехвърли част от ядрения си арсенал на Крим. Руската военна авиация съобщи, че е разположила 14 изтребителя на полуострова. Полкът е разположен на летище "Белбек" край Севастопол, което е било ремонтирано и сега е едно от  най-модерните.

Русия обяви Крим за присъединен към територията си след референдум на 16 март. Западът отказа да признае допитването и анексията.

Брийдлав добави, че в Източна Украйна все още има руски части, които са "гръбнакът" на сеператистите. Той обеща НАТО да осигури обучение за украинските сили за сигурност, което да ги доближи до стандартите на алианса.