Европейската комисия предупреди днес, че ще съди България, ако до два месеца властите й не въведат изцяло в националното законодателство директивата за енергийна ефективност. Крайният срок за това е изтекъл на 5 юни.

България е най-бедната и енергийно най-неефективната страна в ЕС по данни на Евростат. Тя произвежда всяко евро от брутния си вътрешен продукт с три пъти повече от средния за ЕС разход на енергия. По признания на Бойко Борисов от предишния му премиерски мандат една трета от генерираната у нас електроенергия се губи заради остарелите далекопроводи.

Намаляването на енергийните разходи и повишаването на енергийната ефективност е  ключова политика на ЕС. Тя цели както да повиши на конкурентоспособността на икономиките, така и да намали зависимостта им от външни доставчици на енергия - най-вече от Русия.

Въпросната директива номер 27 от 2012 година задължава страните-членки да реализират определени икономии на енергия между 1 януари 2014 година и 31 декември 2020 година.

За целта държавите трябва да въведат задължителни схеми за енергийни икономии или целенасочени мерки поощряващи енергийната ефективност в домакинствата, промишлеността, транспорта.

Други мерки, предвидени от директивата, включват енергийни одити на големите компании всеки четири години, по-големи права на потребителите ще се отнася до отчитането и фактурирарнето на потреблението им, обновяване на поне 3% от централните правителствени сгради и въвеждане на критерии за енергийна ефективност в обществените поръчки.

През юли Комисията започна подобни процедури за нарушения срещу 24 от общо 28 държави-членки, че не са я уведомили как са въвели директивата в законодателството си.