Преференциално пренареждане за листи на "Демократична България" в София - това показват протоколите на РИК, публикувани вече в сайта на Централната избирателна комисия.

Бившият депутат от десницата и бивш съпредседател на "Синята коалиция" Мартин Димитров (тогава лидер на СДС) и Иво Мирчев от "Да, България" са кандидатите на коалицията в 24-ти МИР, които успяват да се придвижат нагоре и взимат мандат в 45-ото Народно събрание. Те бяха съответно трети и пети в листата, но с над 4000  преференции се преместват - Мирчев втори, а Димитров - трети - наместо Цецка Бачкова (ДСБ) и Стефан Тафров ("Да, България"). Те двамата обаче имат вариант да станат също депутати - ДБ е първа политическа сила в централния столичен район.

"Благодаря за подкрепата за гражданските кандидати на "Демократична България". За втори път съм избран с преференция и 10% от гласовете в 24-ти МИР. Георги Ганев също влиза преференциално, а Петър Славов е близо до прага.", написа Димитров във фейсбук.

Водач на листата в този район е съпредседателят на коалицията Владислав Панев.

В 23-ти МИР другият кандидат на ДБ от гражданската квота - икономистът Георги Ганев, също получава достатъчно преференции, за да размести листата. Той измества от второто място в листата на ДБ - Антоанета Цонева от "Да, България", с над 4000 преференции. Цонева обаче също ще стане член на парламента.

Пренареждане ще има и в листата на БСП в центъра на столицата. То е в полза на седмия Борис Цветков. Популярният активист на червените има 1609 преференции, с малко прескача прага от 7% от подадените гласове за листата и измества втория Димитър Данчев, който беше депутат в 44-тия парламент.