Шефът на ДАНС Владимир Писанчев най-вероятно ще бъде сменен. Това стана ясно малко след като Писанчев бе изслушан на закрито заседание на парламента по повод операцията в няколко градове в Южна България срещу ислямисти. Зам.шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че от Реформаторския блок са поискали оставката на Писанчев още днес. Той обаче смята че трябва да се изчака да се приемат промените, свързани със сектора за сигурност и тогава да се направи една по-цялостна оценка.

Според Цветанов Писанчев не е отговорил на нито един въпрос на депутатите.

"В момента нямаме директна терористична заплаха за страната". Това заяви пред журналисти Писанчев след изслушването му в НС. Писанчев обяснил на народните представители за операцията. „Задаваха ми най-различни въпроси, най-различни мнения, противоположни. Бях обвинен в лаконичност. Мисля че всеки имаше възможност да изкаже мнението си”, коментира той. Писанчев добави, че е направил всичко възможно да убеди депутатите за необходимостта от тази акция.

Според шефа на ДАНС има опасност за радикален ислям у нас. „Има такава опасност, защото имаме конфликт, който се разраства. Имаме реална заплаха, с която трябва да бъдем много внимателни. В момента конкретни заплахи за държавата няма”, заяви той. Според него държавата трябва да реагира институционално и законодателно. „ДАНС сама по себе си не може да се противопостави на тази заплаха, както и останалите специални служби. Нуждаем се от анализ на ситуацията и стратегия”, заяви Писанчев.

"България е в център на сериозни събития. България се намира между две големи кризисни точки, които са дългосрочни и няма да свършат скоро", каза още Писанчев. „Цялата държава трябва да направи анализ на ситуацията и стратегия за това какво правим между две кризисни точки. На практика в момента България започва да заема доста стратегическо място в Черноморския басейн”, изтъкна Писанчев.

„Нямам намерение да подам оставка, но парламентът може да ме смени, ако реши, че не съм необходим повече“, каза Писанчев.

"В момента в пленарна зала под етикета "закрито заседание" се разиграва фарс, чиято цел е да се изведат основания за изграждането на Ислямски център". Това обяви в кулоарите на парламента Магдалена Ташева от "Атака". Според нея  създаването на Ислямски център е стара мечта на премиера Бойко Борисов. Той искал да прави в столичния квартал "Малинова долина" Ислямски център с ислямска болница и "всичко да бъде халал"Шефът на ДАНС подхвърлил тази идея пред депутатите и тя била подкрепена от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, твърди Ташева. "Щото видите ли Ахмед Муса Ахмед бил продукт на обучението по ислям в чужбина, а ако имаме голям Ислямски център, той щял да усвоява някакъв друг ислям - по-кротък, по-приемлив за нашата цивилизация", коментира Ташева.

Самият Каракачанов каза, че това е негово мнение, но те не е комиентирано от останлите парламентарни групи. "Явно Ташева не си е пила хапчетата сутринта", каза той. Според него няма нищо по-нормално от това българските мюсюлмани да се обучават за мюфтии в България, а не да ходят в арабските страни и да им "промиват мозъците".