Маргинализацията на ромското малцинство остава най-големият проблем на правата на човека в България.

Това се казва в разпространения снощи доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права по света за 2013 г.

Продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на автоцензурата на медиите поради корпоративен и политически натиск също са проблемни. Корупцията продължава да бъде спънка за дееспособността на правителството и подкопава доверието на обществото и на бизнеса към съдебната система и другите правителствени институции.

Информация е от резюме на доклада, публикуван в сайта на дипломатическото ведомство във Вашингтон.

В резоюмето се припомня, че наблюдателите са оценили парламентарните избори през май 2013 г. като отговарящи на основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране. Те обаче са отбелязали и масови твърдения за купуване на гласове и липса на прозрачност.

Българските власти поддържат ефективен контрол над силите за сигурност. Тези сили обаче са извършили нарушения на правата на човека, включително прекомерна употреба на сила, произволни арести, тормоз и сплашване. Имало е твърдения за незаконно подслушване.

Други проблеми в сферата на човешките права у нас са пренаселеността и суровите условия в затворите и центровете за задържане. Има и случаи на продължителни забавяния в работата на съдебната система, съобщения за злоупотреби с подслушване, религиозна дискриминация и тормоз, лоши условия в центрове за бежанци, насилие и дискриминация срещу жени, насилие над деца, засилващ се антисемитизъм в интернет, трафик на хора, дискриминация срещу хора с увреждания, дискриминация срещу жени от ромското и турското етническо малцинство и дискриминация срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора, катто и към заразени с ХИВ/СПИН.

Правителството в София е предприело мерки за съдебно преследване и наказание на служители в службите за сигурност и другаде в правителството, които са извършили нарушения. Действията му обаче са били недостатъчни и безнаказаността е проблем, се казва още в доклада