Въвеждане на гласуване по пощата. Отмяна на ограничението за откриване на до 35 секции за българите в чужбина в страните извън ЕС. Обособяване на избирателен район "чужбина". Смяна на настоящия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) и нова структура на органа - като независим и професионален такъв. 

Това са само част от промените в Изборния кодекс, внесени в първия ден на 45-ото Народно събрание от "Демократична България". От коалицията обявиха, че няма да се бавят със законодателни предложения, които смятат за спешни. Предлага се още и въвеждане на възможността за видеозаснемане и излъчване от броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден - опция, която макар да не е забранена по закон, бе отхвърлена от институциите и в частност ЦИК за парламентарния вот на 4 април. Въвеждане на възможност за външен одит на машините за гласуване - преди закупуване на устройствата и преди провеждането на всеки вот, както и електронни подписки за подкрепа на партии, коалиции и инициативни комитети, каквито се изискват за регистрация за участие в избори, са други от предложенията в законопроекта. 

Законопроект за гласуване по пощата от ДБ бяха предложили на вниманието на депутатите и в 44-тото Народно събрание, но никой от тогавашните му обитатели - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Обединени патриоти" и "Воля", не го припозна. Идеята на ДБ е такъв вот да се организира на всички видове избори, с изключение на местните, като бюлетините се изпращат чрез пощенски оператор или куриер. Самото пощенско гласуване ще се провежда в период от не по-малко от 14 и не повече от 25 дни, определен от ЦИК, и ще приключва пет дни преди деня на изборите, гласи идеята.

"Предварителното гласуване по пощата ще улесни българите в чужбина, но също гражданите, чийто настоящ и постоянен адрес са в различни градове в страната, както и хората с увреждания, които често са затруднени да упражнят правото си на глас. Пощенското гласуване е решение и в условията на коронавирус", мотивират се депутатите от ДБ.

Цялата процедура за вот по пощата и изискванията към бюлетините - за да бъде проследимо автентични ли са, е подробно описана. Гражданите ще могат и да проверят отчетен ли е вотът им - чрез номера на бюлетината. Забранено ще е оповестяването на резултати от изборите по пощата преди края на същинския изборен ден. А за желаещите да гласуват по този начин ще има специален регистрационен режим, в това число и електронен.

Друг текст предлага и връщането на ясен времеви хоризонт за изграждане на система за дистанционно електронно гласуване и провеждане на експериментални гласувания, става ясно още от документа.

По отношение на машинното гласуване и това с бюлетини също се предлагат промени - а именно с хартия да се подава вот, само ако секцията не е сред тези, в които има машина (в момента това са най-малките секции с под 300 регистрирани гласоподаватели в избирателния списък) или ако има техническа неизправност на системата за машинен вот. Тоест - бюлетината да стане "резервен вариант". 

И друга иновация - въвеждане на устройства за автоматично броене на бюлетините предлагат от ДБ. Идеята е изборните книжа да бъдат сканирани и да отчитат резултата в реално време. Устройството ще отпечатва и протокол за резултата, който ще се прилага - данните няма да се преписват на ръка, както беше на приключилите избори (благодарение на последните изменения на ИК от ГЕРБ и партньори в 44-тия парламент.)

По отношение на ЦИК - идеята е, ако предложените измемения бъдат приети, месец по-късно мандатът на действащата комисия да бъде прекратен и да има нов избор. 

Законопроектът в цялост може да бъде прочетен ТУК.