Европейската комисия даде днес срок до март на Франция, Италия и още пет страни от еврозоната да приведат публичните си финанси с правилата за финансова стабилност в ЕС.

Комисията съобщи оценката си за бюджетните планове на18-те страни с общата валута.

Според нея през 2015 година бюджетният дефицит в еврозоната ще спадне до средно 2,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) от 2,6% сега, съобщи еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси. Съотношението на публичния дълг към БВП ще остане стабилно - 93%.

Заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис каза, че през следващата година Комисията очаква "неутрална фискална позиция" в страните от еврозоната, дефицитите ще намаляват спрямо БВП благодарение на ускорен икономическия растеж, а не на мерки за бюджетно оздравяване.

Московиси съобщи и че Комисията ще продължи да наблюдава отблизо макроикономически неравновесия в 16 държави-членки на ЕС, сред които и България. Това наблюдение се води по десет показателя. Тревожният за България е състоянието на пазара на труда.

Комисията е получила писма с намерения за допълнителни структурни реформи от правителствата на Франция, Италия и Белгия, каза Домбровскис. Те ще имат време да ги осъществят до пролетта на следващата година. 

Тогава Комисията може да предложи на Съвета на министрите коригиращи мерки за бюджетната политика на тези държави. Освен Франция и Италия те включват Австрия, Белгия, Испания, Малта и Португалия. Съобщената днес оценка не ги задължава правно да преработват бюджетите си.

"Времето, което остава не бива да се губи", предупреди Московиси. "Комисията няма да се поколебае да поеме отговорностите си".

(Очаквайте подробности)