СИМОНА РУСЕВА

Папа Франциск започва днес историческа тридневна визита в Турция, където 99 на сто от населението е мюсюлманско. Той е шестият наследник на престола на Свети Петър, който посещава южната ни съседка.

Ердоган обяви, че ще посрещне днес високия гост в новия си дворец в Анкара – “Белият сарай” с 1000 помещения, граден за над половин милиард евро. Турците дори го преименуваха от Ак Сарай (Белият сарай) на Качак сарай (нелегалният дворец), тъй като беше издигнат въпреки съдебна забрана. Палатът е построен сред природен резерват.

Папата на бедните сред лукса на Ердоган? Този въпрос разбуни духовете дори в самата Турция. Още повече, че Светият отец ще е първият чуждестранен държавен глава, който ще пристъпи прага на сарая.

На писмо призив на видни турски архитекти до Ватикана папата да откаже визита при Ердоган в палата му, отговорът беше, че при задгранични посещения главата на Римокатолическата църква не определя мястото на срещите си, това е от компетенция единствено на домакина. Още повече, че в случая ставало дума за “посещение на учтивост”.

“Папата, както и всеки друг любезен човек, отива там, където го кани президентът”, заяви говорителят на Ватиката Федерико Ломбарди. Дебатът за двореца в Анкара бил проблем, който в никакъв случай не касаел Светия престол.

Дали папа Франциск днес ще засегне темата за бедните и ще заклейми разточителството на богатите, предстои да разберем.
Засега се знае само, че той е отказал да бъде возен в бронирана лимузина, поискал да му бъде предоставен единствено скромен автомобил от среден клас. Въпреки това турските сили за сигурност са били категорични, че не могат да рискуват и папата ще трябва да пътува из Анкара и Истанбул в бронирана кола.

Над неговата сигурност в столицата ще бдят 2700 униформани, а утре и в неделя в Истанбул – 7000 души под пагон.
Програмата предвижда Светият отец да посети утре “Синята джамия“ и “Света София”, градена от 532 до 537 г. като християнска катедрала. През 1453 г. храмът е превърнат в джамия, днес е музей, но продължава да е символ на християнството.

В Истанбул папата ще се срещне и с вселенския патрийрх Вартоломей I.

В навечерието на папската визита в Турция президентът Ердоган изпрати послание до Ватикана: “От деня, когато станахте духовен водач на католическия свят, аз следя със задоволство  Вашите благородни стремления за запазване на световния мир, за братство и помирение между народите.”

А какво изрече Ердоган вчера на форум в Истанбул на Организацията за ислямско сътрудничество по адрес на християните?

“Те изглеждат като приятели, но в действителност искат да ни видят мъртви. Тяхното желание е и да видят как умират децата ни”, цитиран е Ердоган от в. “Хюриет”. Чуждите (разбирай християните – б. р.) се били вторачили единствено в парите на мюсюлманите. “Вярвайте ми, те не ни обичат”, провикнал се Ердоган.

Чужденците се вторачили в мюсюлманското злато, диамантите и евтината работна ръка в ислямския свят. Хората в Близкия изток сами можели да решат проблемите си без всякаква намеса на Запада. “Ако ние сме единни, ще сложим край на изолацията на Палестина, която трае почти век”, заявил турският президент. Според него само с обединени сили мюсюлманите можели да сложат край на кръвопролитието в Ирак и Сирия.

Какво ще каже днес на папа Франциск, предстои да узнаем.