Британският премиер Дейвид Камерън призова ЕС да приеме няколко негови „разумни“ предложения за борба с имиграцията в съюза. Той обяви и че намаляването на имиграцията ще е приоритет при бъдещи преговори за членството на Великобритания в ЕС. И заяви, че няма да „отхвърли каквото и да е“, ясно визирайки заплахата острова да напусне съюза, съобщи Би Би Си.

Една от основните мерки е да се ограничат някои от социалните облаги за имигранти, които са прекарали по-малко от 4 години на острова. Имигрантите няма вече да могат да получават детски надбавки за децата си извън страната, а ако не са намерили работа до 6 месеца от пристигането си, ще бъдат депортирани.

Премиерът са отказа от предишните си предложения за въвеждане на тавани за имигранти страна по страна.

От Европейската комисия обявиха, че идеите са „част от дебата“ и ще бъдат „спокойно обмислени“, като отбеляза, че всяка държава има право да взима мерки срещу злоупотребата със социални средства.

Камерън призна, че планът му за ограничаване на притока на имигранти от ЕС в неговата страна ще изисква промени в договорите на ЕС. 

Според националиста Найджъл Фарадж обаче Камерън „изостава“ по въпросите с имиграцията, а лейбъристите твърдят, че на премиера не може да се вярва по този въпрос.

Разбира се, всички тези идеи зависят от изборите през май 2015 г., когато британци ще избират нов парламент – ако Камерън и неговите консерватори загубят, вече няма да могат да поставят каквито и да е условия на ЕС.