СИМОНА РУСЕВА

Вместо да лежи доживот или да увисне на въжето, бившият египетски президент Хосни Мубарак (86 г.) чу днес оправдателната си присъда, предадоха световните агенции.

Той прелетял от военна болница в Кайро до съда с хеликоптер, съобщават  етипетските медии. Косата му била прясно боядисана в черно, носел неизменните си слънчеви очила. Подсъдимият бил вкаран зад решетка в съдебната зала, както това беше и при предишните процеси срещу него.

Второинстанционен наказателен съд е прeкратил делото срещу Мубарак, след като не били събрани достатъчно доказателства за извършени престъпления.

Прокуратурата искаше смъртна присъда за сваления на 11 февруари 2011 г. президент, управлявал Египет в продължение на 30 години като самодържец. Обивинението твърдеше, че Мубарак е виновен за смъртта на над 800 души. Точно той наредил на силите на реда да потушат бунт през пролетта на 2011 г. в Кайро.

През юли 2012 г. първоинстанционен съд го осъди на доживотен затвор, но адвокатите обжалваха присъдата. Тя беше отменена поради процесуални нарушения. Така тази година се стигна до преразглеждане на делото и до днешното съдебно заседание, на което Мубарак е оневинен.

Оправдан е бил и неговият вътрешен министър Хабиб ал Адли, подведен под отговорност по същото обвинение – избиване на демонстранти и осъден на първа инстанция доживот.

Свобода са получили още шестима обвиняеми, бивши служители на органите за сигурност. Оправдани са били и синовете на Мубарак – Гамал и Алаа, заподозрени в корупция.

Присъдата е била посрещната с възторжени викове и ръкопляскания в съдебната зала, твърдят очевидци. Според тях експрезидентът е бил оправдан и по обвинение в злоупотреби, за което  беше получи тригодишна присъда.  Поради лошо здравословно състояние Мубарак я излежаваше във военна болница в Кайро.