Някога компютрите не са имали нужда от електричество, а от вода. Без майтап. Прадядото на съвременния компютър не е електронно-изчислителната машина, а MONIAC (Monetary National Income Analogue Computer) - аналогова сметачна машина, конструирана през 1949 година от новозеландския икономист Уилям Филипс.

Хидравличната анализирала икономически данни, използвайки единствено хидравлика. В странната машина имало модули за данъци и такси, банки, държавен бюджет и пр., с помощта на които се правели симулации за моделиране на икономическите процеси в Обединеното кралство. 

Машината се състои от прозрачни резервоари и пластмасови тръби, всеки от които е прикрепен към дървена дъска. Всеки резервоар е елемент от икономиката на Великобритания, а потокът от пари е представен от оцветена вода. Най-големият резервоар е хазната, от където тече вода към други модули - резервоари, представляващи здравеопазване, образование и др.

Ако за някой сектор са необходими повече пари, съответния кран на машината се отваря повече и пропуска по-голямо количество вода. След това тя изтича надолу към други резервоари, симулирайки възможни икономически взаимодействия. Течността може и да се изпомпва обратно в хазната - модел за събиране на данъци и такси. Промените в данъчните ставки са моделирани чрез увеличаване или намаляване на помпените скорости.

Произведени са едва 14 MONIAC машини. Повечето от тях се разпадат в няколко университетски мазета, но са останали две работещи - една в музея на Reserve Bank в Нова Зеландия и още една в университета в Кеймбридж.

Във видеото можете да видите демонстрацията на машината в Кеймбридж, направена от професор Алън МакРоби преди няколко години.

"Вече има толкова много софтуер, който прави математически и икономически симулации. И електронно-изислителните машини от преди 100 години са се справяли доста добре с това. Но не е толкова интересно, когато не е "воден компютър", нали?", шегува се професор МакРоби.