Четвърти от общо седемте ядрени реактора в Белгия днес излезе от строя. Пожар в траснсформатор извън ядрената част на централата в Тианж е задействал автоматичната защита на на третия блок и той е бил изключен, предаде на уебсайта си всекидневникът "Либр Белжик", цитирайки електро и газоснабдителната компания Електрабел.

Пожарникарите са изгасили огъня, но 1048-мегаватовият реактор в централата близо до Лиеж още е изключен и вероятно ще бъде пуснат отново във вторник. Говорителка на фирмата заяви, че според първоначалните данни инцидентът е възникнал по технически причини, а не поради човешка грешка. Той не представлява заплаха за ядрената безопасност, увери Електрабел.

Освен в Тианж, Белгия има още една ядена централа в Дул, край Антверпен. Реакторите Дул-3 и Тианж-2 две са затворени от съображения за безопасност, след като анализи показаха микропукнатини в металните им корпуси. Дул-4 беше затворен през август, след като персоналът позволил 65 000 литра масло да изтекат от парна турбина извън ядрената част, тя прегряла и автоматично се изключила. Властите подозират саботаж. Всички спрени реактори са холандско производство и са с мощност от 1000 мегавата. 

Белгийските медии все по-често говорят за възможен режим на тока при рязък спад на температурите, от който следва покачване на потреблението. Властите обявиха план за последователно изключване на електроснабдяването в различни части на страната при извънредна ситуация. Белгия обаче би могла да я избегне с внос на ток от съдедните Германия и Франция. Електрабел е собственост на френското дружество Газ дьо Франс Сюез.