Въпреки че до Коледа има още време финансовият министър Владислав Горанов изненадващо развърза торбата подаръците. След извънредното заседание на правителството за бюджет 2015 г. той обяви четири стъпки за увеличение на минималната работна заплата. Подобен ход е ярка демонстрация, че през втория си управленски мандат ГЕРБ изобщо не смята да се придържа към модела на строги фискални ограничения по време на управлението на министър Симеон Дянков.

Първата от четирите стъпки ще стане факт само след месец. От 1 януари най-ниската работна заплата у нас от сегашните 340 лева ще стане 360 лева. В рамките на годината ще има още едно увеличение. От 1 юли няма да има заплати под 380 лева, а на 1 януари догодина минималният доход ще достигне 420 лева. Последната стъпка в плана за увеличение на най-ниските заплати ще е на 1 януари 2017 г. Тогава минималната заплата трябва да стане 460 лева.

Според министър Горанов има достатъчно предпоставки най-ниските доходи в страната да бъдат увеличени. Той посочи, че е необходимо свиване на ножицата между минималната и средната работна заплата.

В момента най-ниските доходи у нас са едва около 40-42% от средното за страната, което е относително ниско, заяви финансовият министър.

Според Горанов подобен ръст на минималната заплата няма да бъде притеснителен за пазара на труда.

За увеличаването на минималната работна заплата през последните седмици активно лобираха и основните синдикати в страната. От КНСБ дори обявиха, че отношението им към правителството до голяма степен ще зависи от това дали минималната работна заплата ще бъде увеличена. От синдиката настояват минималната заплата да достигне половината от средната за страната.

За увеличение на минималната заплата многократно настояваше и вицепремиерът от АБВ в правителството Ивайло Калфин.

Финансовият министър Владислав Горанов в компанията на вицепремиера Ивайло Калфин.