Повече от половината висшисти в България работят на длъжности, за които не се изисква университетско образование. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на образованието Николай Денков при представането на новите рейтинги  на висшите учебни заведения у нас. Едва 46% процента от завършилите се реализират на позиция, която изисква университетска диплома. Безработицата сред завършилите студенти е под 4%, което е по-ниско от средното за страната, но във вузовете извън София делът е по-голям. 

Според данните в рейтинговата система за 2014, средният осигурителен доход на завършилите висше образование е 867 лева. Най-ниска безработица под 1% и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90 %) се наблюдава сред завършилите медицина, фармация, стоматология, военно дело. Следват ги IT специалностите. Най-слаба реализация се наблюдава при специалностите туризъм и изобразително изкуство. 

Със среден доход от над 1000 лева на месец са завършилите военно дело, информатика и компютърни науки, проучване и добив на полезни изкопаеми, математика, обществено здраве, комуникационна и компютърна техника, медицина, металургия, политически науки, електроника, електротехника, автоматика.

Лидер и в новата класация на висшите училища остава Софийският университет, който води по 21 от 22 показателя. Университетът е на челните места за реализация, научна дейност и престиж, но е на последно по материална база, условия и качество на административните услуги. Водещи позииции имат и Медицинският университет, Техническият университет и Химикотехнологичният университет в София. 

Основен проблем на завършващите остава липсата на реализация. Над 50% от тях започват работа на позиции, за които не се изисква университетска диплома. Тази тенденция не се променя дори на петата година след завършването им. Във висшите училища извън София процентът е особено голям. В Шуменския университет  "Епископ Константин Преславски" едва около 12% от завършилите IT специалност се реализират успешно. Повечето студенти там са посочили заемана длъжност продавач или друго. 

В някои от университетите в страната се закриват специалности на базата на оценките от рейтинговата система. В Русенския университет наскоро е закрита специалността за селскоскопанско машиностроене. Миналата седмица министърът на образованието проф. Тодор Танев обяви, че ще бъдат закривани неефективни специалности в различни висши училища в страната, дори и цели факултети. Решението беше взето по повод на обсъжданата мярка за създаване на нова система за финансиране на университетите.

Предвижда се постепенно премахване на плащанията на бройка записани студенти. Идеята е държавните средства да се дават само на първите няколко университета, водещи в определени научни области. До 2020 година се предвижа близо 60% от финансите за дадено направление да се разпределят на базата на позицията му в рейтинговата класация, заяви министърът.