Осъденият на първа инстанция бивш шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Залтанов даде интервю пред ТВ 7, в което комай единствено призна, че от следствието му е предлагана сделка, за да топи хора от прдишната власт. 

В присъствието на двамата си адвокати – Ирен Савова и Красимир Манов, собственикът на прословутите тефтерчета с инициали декларира, че не търси никаква сделка със столичното следствие. Напротив - оттам му предложили да стане защитен свидетел, защото искали "да чуят информация, която компрометира бившите управляващи и настоящи управляващи". Той обаче не можел да им предостави нищо такова, още повече че не се чувствал като престъпник, че да бъде цял живот беглец под чужда самоличност в друга държава.

На въпрос дали на практика са искали да лъжесвидетелства, Златанов витиевато повтори, че просто е нямало какво да им каже. Той отказа да посочи и кой точно от следствения отдел го е търсил, но призна, че единият е Петьо Петров – шефът на СтСлС, известен и като Пепи Еврото.

Искали просто „неща, което биха могли да компрометират сегашните управляващи“ - без конкретика.

В рамките на над 20-минутния разговор водещата го попита по най-разнообразни начини чии са инициалите на хората от тефтера - ББ, ЦЦ, ИФ, ДП, както и това неговите бележници ли са. 

Бившият шеф на КПУКИ пък обясняваше, че когато през юли м.г. му било образувано досъдебното производство, той се изненадал както от това, че го обвиняват в търговия с влияние, така и изобщо „от всики тези действия“. Не можел да си обясни каква е конкретната цел.

Златанов определи, че през цялото време е подложен на неимоверен натиск. Но на въпрос заплашван и притискан ли е, каза че никой не се е свързвал с него да го сплашва или нещо подобно. 

Той продължи да изтъква като аргумент, че не помни нищо факта, че оригинали на тефтерите не е виждал от 9 юли 2013 г., когато му ги изземват. След това през целия период се тиражирали различни копия, първо от прокуратурата, след това от журналистите, били му предавени копия и в съда... 

Той дори искал да направи обръщание в съда, за да каже, че "тези копия, които той е подписал, тогава дори не е видял оригиналите". На въпрос как тогава ги е подписал (копията, б.р.), като не е видял оригинала, Златанов отговори, че тогава се е намирал под абсолютно напрежение. 

- Последния път, когато ги видях, бяха в моя кабинет, каза той за бележниците.

- Сега, като виждате това, което е в публичното пространство, това вашият тефтер ли е? Това вашите неща, които сте написали, ли са - продължи да опитва водещата да получи отговор.

- Вие искате от мен да ви кажа дали нещо е мое, при положение че аз не съм го виждал.

Тук адвокатката на Златанов Ирен Савова напомни, че досега в публичното пространство има само страници от тефтери. И че дори това, което се показва по медиите, не се казва от кой от тефтерите е.

Златанов определи, че за него всичко се е случило „много бомбастично“, когато 10 следователи нахлули и иззели документация, лаптопи, тефтери и всичко друго. 

Тук интервюиращата за пореден път го попита чисто и просто това неговите страници ли са от тефтерчето.

„Значи, аз мога да ви кажа, на този въпрос, който вие ми задавате, пак ви отговарям - и съвсем логично - аз не мога да кажа дали нещо е мое или не е мое, тъй като тези копия се въртят вече година и четири месеца... Аз моите тефтери, които са били там, не съм ги виждал един път оттогава", отговори енигматично Златанов.

Запитан дали си спомня да е писал инициали ББ ЦЦ ИФ, ДП, бившият шеф на КПУКИ отговори с въпрос: 

„Добре, аз как мога да не си спомням за тефтерите ми – вече толкова време ги няма, а да си спомням какво съм писал? Въпросът ви се съдържа в това, което ви казах... Оговорът му.“

Водещата дори му показа карикатура на Христо Комарницки, посветена на скандала с ББ ЦЦ и т.н. и го попитаха: "Добре, кои са тези хора?“
На което Златанов вдигаше рамене. 

Докато бил председател на комисията обаче никой не му е давал инструкции, а запитан да каже поне с  кого от важните държавни мъже е контактувал, той каза, че по закон около 120 000 души на различни отговорни длъжности са обект на работата на комисията. 

Юристите му напомниха, че на на 17 юли м.г. от прокуратурата са дали шумната пресконференция, на която са прожектирали избирателно няколко страници от т. нар. тефтерче, но едни неща са прожектирани от прокуратурата - друго е по кориците на делото.

"Кажете 10 ли написахте или ДП?", попита простичко водещата.

Той пак не отговори, но тук се намеси другият му адвокат – Красимир Манов, според когото с този въпрос от Златанов се иска да влезе в тона на всички медии. Те (адвокатите и Златанов) не били хората, а и той като има обвинение, нямало логика и не било кореткно да искат от него да каже това..

Това, което се тиражира като прочит на онези избирателно представени слайд-шоута в онази пресконференция, беше интерпретирано именно от представителите на прокуратурата, пренасочи към тях въпроса адвокат Манов. 

Водещата попита и самите му защитници как те тълкуват това, че първо са показани инициали ИФ, ББ ЦЦ, после излязъл инициал ДП в един сайт, пък се променил на десетка...

"Мястото на доказателствата по принцип е по делата, а не е по пресконференции", бе отговворът на адвокат Савова. Колегата ѝ пък нарече наличните части от записки неща, които "вече очевидно са със съмнителна автентичност". 

На въпрос дали се чувства жертва, Златанов отговори, че това е така, доколкото се тиражират „едни абсолютно неверни, спекулативни твърдения“. Целта на разговора му с ТВ7 била не да се подклаждат спекулации, а да се говорят факти.