Той идва от Франция, но всъщност е от Ямбол. Сега със съпругата му Алин ще връщат „Вяра“-та на българската публика, затова така и са озаглавили първото си представление у нас. Казахме ли, че правят чисто ново изкуство – микс между цирк и театър, което е толкова прясно и интересно, че дори още име си няма... Най-общо го наричат contemporary (съвременен, модерен) театър.

Стефан Плачков не може да бъде видян по българските манежи или сцени поради простата причина, че вече от 22 г. е извън страната. „Първо тръгнах с едно турне на легендите Балкански. В Мюнхен се запознах с Алин и така...“, обяснява с усмивка ямболията старта на семейното дуо „Плачкови“. Нататък започва солидното му сиви. Играл е частно представление за един единствен зрител в покоите му – папа Йоан Павел II.

Играл е в Лас Вегас, на Бродуей, играл е на шоуто Guiness World Records в Китай, част е от откриването на олимпийските игри в Сочи т.г. И не – не знае как е станал „онзи провал“, когато един от олимпийските кръгове не се отвори, но се смее, че не е по негова вина и че не трябва винаги да се търси българин зад всеки гаф.

Завършил е с акробатика и баланс в Московското цирково училище, нещо което говори само по себе си. Какво по-нормално от това човек, расъл край манежа 7-о поколение, да срещне жената на живота си в лицето на Алин, която пък е лауреат на детската циркова награда от Монте Карло.

„Нашият живот е път и куфари“, казва позитивният ямболия, докато след всичките години "навън“ не пропуска да се шегува с източното българско „мьекане“.

Като казахме за говорене, двамата с жена му знаят обшщо немски, английски, руски, френски и италиански (той), плюс датски, испански, фламандски и пак английски, руски, френски (тя).

Учила нашия език „през“ познанията си по руски и бая зор вижда...

Затова и ще покажат пред родна публика в зала Люмиер на НДК на 5 декември представление, което е почти само от визуални номера. „Има и цирк, и мюзикъл, и театър. Има баланс, акробатика, жонгльорство, комедия“, описва шоуто си „Вяра“ нашенецът. Измислил обаче послание на български, което е в края на спектакъла и според него ще е голямата изненада на вечерта. 

Затова и кръстили шоуто „Вяра“ - за да вдъхнат на българите липсващата такава.

„Искаме да покажем на хората, че има и българи, кото се връщат, а не са само тези може би 2,5 млн., които си заминаха оттук“, казва Плачков.

Той сериозно се замислил за обезкръвяването на страната ни. И затова взел белгийската французойка Алин и 11-годишния им син и просто им решили, че се местят да живеят тук. А не е да е лесно?

„Синът ми постоянно ме пита защо всички пушат, защо никой не спира на пешеходците, защо са толкова разбити улиците“, изрежда артистът. Ама какво да му отговори...