„Русия в никакъв случай няма да се откаже от „Южен поток", заяви пред Нова тв Мартин Димитров, зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика. 

„Това е тактически ход от страна на Владимир Путин и на Русия. В никакъв случай те не са се отказали от „Южен поток". Евентуално отклонение и минаване на трасето през Турция би оскъпило проекта поне два или може би три пъти, което би го направило икономически невъзможен, а не неефективен. И в момента има такава тръба - това е „Син поток", който минава през Турция и той не може да бъде запълнен", смята Димитров.

Според него става въпрос за тактически ход, който има за цел да увеличи натиска върху България и върху Европейската комисия за да има „Южен поток" и българското правителство да отстъпи.

„Ще видите, че след този ход на Москва ще има истерия в България и много хора ще призоват да приемем всички руски предложения, защото иначе ще изгубим и нямаме избор. А всъщност имаме избор. Русия иска да строи „Южен поток". Просто това трябва да се случи по европейските правила и да бъде икономически ефективно за България", категоричен беше депутатът.

                                Румен Овчаров

„Очевидно, че правителството на ГЕРБ с подкрепата на Мартин Димитров ще остане в историята с унищожаването на три огромни инфраструктурни проекта, чрез които България не само можеше да излезе от икономическата криза, но и би могла да бъде съвсем друга страна", коментира отново пред Нова тв бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Според него загубите за България от 400 млн. долара заради "Южен поток" са доста занижени.

"Ако изчислим евентуалния транзит от 63 млрд. през България по сегашната транзитна такса, която Русия праща за транзита за Турция, то сумата е около 600 млн. долара годишно", каза Овчаров.

Според него „никой от тези, които работиха по проекта, не каза каква се предвижда да бъде тази транзитна такса и се въртяха доста голяма смесица от числа, че 22 години няма да получаваме нищо".

"Но загубите за България са очевидни - те са не само финансови, но и геостратегически, както и чисто политически, каза Овчаров. - Ако 30% от транзита на руски природен газ преминава през България, дали Русия няма да е зависима от нашата страна?"

Това бил начинът за България за "осигуряване на енергийна независимост чрез взаимна зависимост". Сега тези 63 млрд. щели да минат през Турция. "Ние ставаме територия, която няма да транзитира за други, но няма да транзитира и това, което транзитираше досега", завърши той.